Kelemen Hunor győzelemről beszél + Videó

LM

2012. június 11., hétfő 16:30, frissítve: hétfő 18:40

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mind a 2008-as eredményeihez, mind a másik két magyar párthoz képest megnyerte az önkormányzati választásokat – jelentette ki Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) mintegy százezer magyar szavazót késztetett politikai aktivitásra – vélekedett Toró T. Tibor, a párt elnöke.
Bántalmazták az RMDSZ egyik alkalmazottját Kolozsváron, mert magyarul beszélt telefonon – közölte a Hír Televízió.

A választásokat értékelő kolozsvári sajtótájékoztatón Kelemen Hunor elmondta, a részleges eredmények azt jelzik, a szövetség 184-ről 203-ra növelte a polgármesterei számát, míg a szövetséggel versenyre kelő Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és Magyar Polgári Párt (MPP) együtt gyűjtött annyi szavazatot, amennyit négy évvel ezelőtt az MPP kapott. Kelemen Hunor úgy értékelte, a magyar választók az RMDSZ-en belüli egységre szavaztak.

Kelemen Hunor úgy vélekedett, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem mobilizálta a választókat, és sok helyen kárt okozott a magyar közösségnek. Utalván az ellenzéknek nyújtott magyarországi politikai támogatásra, kijelentette: kézfogással nem lehet átvinni a népszerűséget. „Minden befektetés e két pártba veszteséges volt. A gazdaságban ilyenkor be szokták zárni a boltot, és az érintettek más munkát keresnek” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. „Kövér Lászlónak üzenjük, hogy az elültetett fenyőfáit óvni fogjuk, és tulipánt ültetünk köréje” – utalt az RMDSZ-elnök a pártok választási jeleire (az RMDSZ jele a tulipán, az MPP jele a fenyő).

Verseny

Kelemen Hunor elmondta, Székelyföldön mindenütt javította önkormányzati pozícióit az RMDSZ, de vegyes lakosságú területeken a magyar–magyar verseny a magyar–román versenyt olyan módon befolyásolta, hogy helyenként pozíciókat veszítettek. „Ahol veszítettünk, elemezzük az okokat, és elkezdjük a felkészülést a parlamenti választásokra” – jelentette ki.

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke azt tartotta fontosnak, hogy az RMDSZ két év nehéz kormányzás után nyerte el újra a választók bizalmát. Az alelnök elmondta, elkezdik az egyeztetéseket az önkormányzatokban az alpolgármesteri tisztségekről. Az MTI kérdésére, hogy vannak-e preferenciáik a helyi szövetségesek megtalálásában, Kelemen Hunor elmondta, nincsenek koalíciós szimpátiáik, az RMDSZ megegyezéseit kizárólag a közösség iránti szimpátia fogja irányítani.

Hárítás

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) mintegy százezer magyar szavazót késztetett politikai aktivitásra a vasárnapi önkormányzati választásokon, és több mint 225 önkormányzati képviselői és két polgármesteri mandátumot szerzett – jelentette ki a választási eredményeket értékelő sajtótájékoztatóján Toró T. Tibor, a párt elnöke. A hétfő délután tartott kolozsvári sajtótájékoztatón Toró elismerte az RMDSZ fölényes választási győzelmét. Hozzátette, ez nem érte meglepetésként. Csak azt találta különösnek, hogy a szövetségnek sikerült a román koalíciós partnerre hárítani a közös kormányzás teljes kudarcát. Toró elmondta, az EMNP-nek mintegy húsz településen csupán tíz-húsz szavazat hiányzott ahhoz, hogy polgármesteri tisztséget szerezzen, és az eredményt a versenytársaik „kreatív szavazatszámlálási technikái” is befolyásolták.

Küszöb

Sajnálatosnak tartotta, hogy pártjának nem sikerült átlépni az erdélyi nagyvárosok ötszázalékos küszöbét. Úgy vélte, Kolozsváron is, Marosvásárhelyen is és Zilahon is befolyásolta az eredményt a választók félelme, hogy elvész a kis pártra leadott szavazat. „Marosvásárhelyen mi vagyunk a legkevésbé felelősek a magyar kudarcért. Közös jelöltet akartunk állítani, ám a másik két párt megosztó személyeket jelölt” – magyarázta az elnök.

Erősödés

Az EMNP elnöke százezerre tette azoknak a választóknak a számát, akik korábban nem vettek részt a választásokon és akiket az EMNP megjelenése hozott az urnákhoz. Kijelentette, közvetett hatása is volt a pártja megjelenésének: ezáltal a versenytársak is rákényszerültek, hogy jobban mozgósítsák híveiket. A Bihar megyei Érmihályfalva és a Beszterce megyei Magyardécse és a Fehér megyei Torockó példáját említette, amelyeken a néppárt úgy szerzett pozíciókat, hogy az általa előidézett verseny az RMDSZ-t is megerősítette. „Mi minden olyan mandátumnak örvendünk, amelyet magyar párt nyert el, hiszen a képviselet erősítése volt a célunk” – jelentette ki Toró.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.