Kenuval kel át Amerikába a magyar vándor

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2011. december 13., kedd 06:28

Soha nem látott világrekord-kísérletre készül egy magyar fiatalember: 100 nap alatt kel majd át az Atlanti-óceánon – kenuval.

Habár a profi sport kegyetlenül őrlő malmaiban ma már úgy röpködnek a világrekordok, mint a ringben a pofonok, a nem mindennapi teljesítményt azért a legtöbben még manapság is megsüvegelik. Pláne akkor, ha olyan teljesítményről beszélünk, mely eladdig példa nélkül áll. Rakonczay Gábor, az első magyar Atlanti-óceánt átevező páros férfi tagja három, rövidebb távokat teljesítő óceánátkeléssel a háta mögött minden eddiginél nagyobb vállalkozásra készül: 100 nap alatt tervezi megtenni a 6400 kilométeres távot Portugáliától Közép-Amerikáig. Nem óceánjáróval, de nem is motorcsónakkal, egy 200 kilós kenuval.

A Tűzhangya nyomában

Ez lesz majd az első olyan kenuexpedíció, amikor valaki átevez az egész Atlanti-óceánon, rögzítette hétfői sajtótájékoztatóján a rekordra készülő férfi. Ezúttal ugyan nem a Tűzhangya lesz a célt szentesítő eszköz: a 2007-ben a nagy kékséget átutazó Rakonczay Viktória és Gábor ezzel a hajóval szelte a habokat. A Vitéz névre keresztelt, Fa Nándor által összerakott kenu más kaliber: jóval kisebb, mindössze két mázsát nyom, kabinja azonban légmentesen zárható, mely a csendesebb trópusi klíma ellenére sem utolsó szempont.

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

 

– A portugáliai Lagosból húsz nap alatt kell majd elérnem Las Palmasig. Az 1200 kilométeres szakaszt egy sokkal keményebb követi: a Kanári-szigetekről 80 nap alatt vezet az út Antiguára. A táv 5200 kilométer – sokkolta közönségét Rakonczay Gábor. A rekordkísérlet e hét vasárnapján indul.

16 óra „munka”

A expedíció kapcsán felmerülő ezer kérdés közül az egyikre hamar érkezik is a válasz: a szponzorációs háttér jelentős részét a BNI cég vállalkozásai, cégei állják majd, emellett a WWF is támogatja a környezetszennyezés visszaszorítását és az erőforrások fenntarthatóságát is zászlajára tűző túrát. A szükséges energiát egy 50 wattos napelem biztosítja, a navigációt pedig több GPS-szel oldja meg a harmincas éveiben járó Rakonczay. A világrekord felállításához egészen szoros napirendet kell majd tartania a bátor „tengerésznek”: 14-16 órányi kenuzás mellett mindössze 4-6 óra pihenést engedélyez majd magának – több részletben.

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

 

Hogy ehhez mi szükségeltetik elsősorban? Hatalmas elszántság, illetve megfelelő pszichikai és fizikai felkészülés. Utóbbival kapcsolatban Rakonczay Gábor elmondta: öt hónapja készül a rekorddöntésre. – Alapvetően rengeteget sportolunk feleségemmel és barátainkkal. Sokat futunk, de nem maradnak el a hosszabb, 80-100 kilométeres gyaloglások sem a teljesítménytúrák alkalmával. A jelenlegi vállalkozásra egy olyan hölgy készített fel, aki már átszelte az Indiai-óceánt, szóval tisztában van vele, milyen edzésmunka szükséges a megfelelő kondícióhoz. Nem maradt el persze a nyílt vízi helyzetek imitálása sem: speciális vizes kesztyűben, súlyzókat emelgetve próbáltam ki, milyen érzés lesz órákon keresztül evezni az óceánon – villantott fel pillanatképeket a hat hónapos felkészülésből a kenus.

Telefonos segítség

A folyamatos evezés természetesen nem lehetséges, így a rövid pihenések alkalmával Rakonczay egy erre a célra kialakított ernyőt bocsájt majd ki a víz alatt, amely megakadályozza, hogy a hajótestet rossz irányba sodorja a víz. Tomboló trópusi viharoktól egyébként nem kell majd tartania, a decembertől májusig tartó időjárás kevésbé korbácsolja majd fel a hullámokat. Ha mégis feltámadna a szél, segít az „operátor”. – Vikivel egy műholdas telefonon keresztül fogunk beszélni mindennap néhány percet. Azt is elmondja majd, milyenek az időjárási kilátások a következő napra. A szabadidőben egy speciális pumpával „sótalanítom” majd a tengervizet, megmelegítem a napon a magammal hozott konzerveket, és persze írom a hajónaplót, melyből a tervek szerint könyv készül – sorolja teendőit a fiatal sportember.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

 

Rakonczay Viktóriára férje távollétében több feladat is hárul majd: nemcsak élete párját, de Gábor szurkolótáborát, a szponzorokat és a médiát is ellátja naprakész információkkal. Antiguáról egy teherszállító hajó hozza majd haza a Vitézt, melyet a WestEndben és az ország több pontján is megcsodálhatnak majd az érdeklődők. Addig azonban vár még rá néhány ezer habos kilométer.

A magány lesz a legnagyobb ellenség

– A tengeri betegséget, miután pszichés problémáról van szó, a többség esetében lehet kezelni, ezzel nekem sem lesz gondom. Ennél sokkal keményebb kihívásnak ígérkezik az egyedüllét és a civilizáció hiányának leküzdése – magyarázza Rakonczay Gábor. – A biztonságos hajózás 99 százalékban az ember felkészültségén múlik, a véletlen alig játszik szerepet. Annyi bizonyos, hogy egy olyan világ vár majd rám, melyben tökéletesen egyedül leszek, ezt pedig a mai körülmények között szinte lehetetlen előidézni. Manapság szinte mindenhol szól valami az ember fülébe, akár otthon, akár az utcán van. Fa Nándor egyszer úgy fogalmazott: aki normálisan el tudja viselni magát a hétköznapok során, annak „odakint” sem lesz problémája. Én is ezt a filozófiát vallom.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.