Keresztbe tehet az Együtt a korrupcióellenes közös fellépésnek

Koncz Tamás

Koncz Tamás

2017. szeptember 18., hétfő 13:10, frissítve: hétfő 18:17

Vasárnap még úgy tűnt, hogy öt ellenzéki párt együtt áll ki Vágó Gábor volt LMP-s képviselő korrupcióellenes indítványa ellen, mellyel 12 évre hosszabbítanák meg a korrupciós ügyek elévülési idejét.

Az Együtt azonban most megelőzte a közös fellépést és magánakcióban tesz lépéseket a korrupció ellen.

Mint korábban beszámoltunk a kampány mellett korábban

  • Molnár Gyula, az MSZP elnöke,
  • Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője,
  • Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke,
  • Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom szóvivője
  • és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke is kiállt.

A kormánypárt részéről azonnal reagált Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke: Gulyás szerint felesleges aláírást gyűjteni a büntető törvénykönyv módosításához, hiszen ha lesz ilyen témájú ellenzéki törvényjavaslat, a Fidesz is meg fogja szavazni az elévülési idő 12 évre történő kiterjesztését.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Fidesz részéről ez érthető és kiszámítható reakció: a kormánypárt mindig elébe ment az ellenzéki kezdeményezéseknek, hogy elvegye azok hír- és kampányértékét, elég a vasárnapi boltzár váratlan eltörlésére vagy a budapesti olimpiai pályázat visszavonására gondolni.

Az Együtt azonban hétfőn ráharapott a kormánypárti ajánlatra – és benyújtották a Gulyás Gergely által is megjósolt törvénymódosító javaslatot.

Bár az Együtt közleményében hozzátette, ha a Fidesz mégsem szavazza meg a szigorítást, akkor folytatják az aláírásgyűjtést, szinte borítékolható, hogy a kormánypárt igennel dönt – sőt az is, hogy a korrupcióellenes lépést és az ellenzékkel való együttműködést is saját erényként fogja közvetíteni.

Az Együtt döntésének járulékos következménye viszont az lehet, hogy tárgytalanná válhat az ötpári összefogás – értelmét vesztheti egy akció, amivel az ellenzék képes lett volna megmutatni közös erejét, és amivel választópolgárok százezreit érhették volna el.

Megkérdeztük az Együtt sajtóosztályát, hogy számoltak-e a fenti kockázatokkal módosító javaslatuk beküldésekor, illetve tájékoztatták-e magánakciójukról az ellenzéki összefogás további négy szereplőjét.

A párt szerint a népszavazási kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy a korrupciós bűnök ne évülhessenek el. „Ha elérjük azt a célt, akkor eredményes volt a közös ellenzéki fellépés, az aláírásgyűjtés beindítása. Ez azt is jelenti, hogy a vasárnapi boltzár eltörlése után másodszor volt eredményes az ellenzék. Törvénybenyújtási szándékunkról a népszavazás kezdeményezőjével, Vágó Gáborral konzultáltunk" - írták válaszlevelükben, amiben az említett kockázatokra nem tértek ki.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.