Keresztféléves felvételi: kiderültek a ponthatárok

MTI

2016. január 20., szerda 21:28

Nyilvánosak a februárban induló képzések ponthatárai – tájékoztatta az Oktatási Hivatal szerda este az MTI-t. A keresztféléves képzésekre idén csaknem öt és fél ezren jelentkeztek, közülük 4388 felelt meg a feltételeknek, és kezdheti meg tanulmányait februárban.

A keresztféléves felvételi eljárásban alapképzésre 353, felsőoktatási szakképzésre 115, mesterképzésre pedig 3920 hallgatót vettek fel. Az eljárásban főként mesterképzéseket hirdettek meg az intézmények – közölték.

A legtöbb hallgatót a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) vette fel (936), ezt a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE, 563), a Szent István Egyetem (SZIE, 404), a Debreceni Egyetem (DE, 360) és a győri Széchenyi István Egyetem (SZE, 274) követi.

Az idei keresztféléves felvételi eljárásban a legnépszerűbbnek a gazdaságtudományi és a mérnök képzések bizonyultak.

Besorolási határozat

A felvételizők az e-felvételi felületén is megtekinthetik az általuk megjelölt szakok ponthatárait és az elért pontszámaikat, azok pedig, akik megadták a mobiltelefonszámukat, SMS-ben is értesítést kapnak.

Az Oktatási Hivatal a ponthatárok megállapítása után minden jelentkező esetében besorolási döntést hoz, amelyből kiderül, hogy a felvételiző a jelentkezéskor megjelölt és rangsorolt képzései közül mely képzés esetében érte el a bejutáshoz szükséges ponthatárt. Egy jelentkezőt csak egy helyre vehetnek fel: arra a képzésre, ahol az általa felállított sorrend alapján először éri el a megállapított ponthatárt. A besorolási határozat tartalmazza a jogorvoslat lehetőségét és határidejét is.

A besorolási határozat a jelentkező személyes oldalán, a www.felvi.hu e-felvételi szolgáltatásában tekinthető meg és tölthető majd le. A besorolási döntés e-felvételiben történő közzétételéről legkésőbb január 25-éig e-mailben értesítik a jelentkezőket.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.