Kerülnék az összetűzést

tt

2012. május 30., szerda 09:00, frissítve: szerda 11:45

A kínai és a Fülöp-szigeteki védelmi miniszter egyetért abban, hogy a két félnek önmérsékletet kell tanúsítania a Huangjan-sziget hovatartozása körüli vita miatt kialakult patthelyzetben – jelentették hírügynökségek kambodzsai keltezésű szerdai tudósításaikban.

Liang Kuang-lie és Voltaire Gazmin a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) phnompeni, védelmi miniszteri tanácskozásának alkalmából találkozott, s kétoldalú megbeszélésein szorgalmazta a Dél-kínai-tengeren kialakult feszültség csökkentését.

Lian közölte, hogy Kína nagyon szívesen működik együtt a Fülöp-szigetekkel katonai területen, de ragaszkodik a sziget feletti szuverenitásához. „Bízunk benne, hogy a Fülöp-szigetek védelmi minisztériuma és hadserege szóban és tettekben is nyugodtságot és visszafogottságot tanúsít, a térség békéjének és stabilitásának megőrzésére törekszik” – hangoztatta.

Gazmin közölte, három pontban állapodtak meg: visszafogottság a tettekben és visszafogottság a nyilatkozatokban, hogy ne nőjön a feszültség, továbbá a kommunikációs csatornák megnyitása, amíg békés megoldásra nem jutnak. Mindezzel egy időben a manilai külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy a sziget környékén a múlt heti 92-ről 35-re csökkent a kínai hajók száma. Köztük van 6 őrhajó, 12 halászhajó és 17 csónak. Manila két hajót tart a közeli vizeken, hogy adott esetben „érvényesítse szuverenitását” a zátony felett.

A Fülöp-szigeteki külügyminiszter, Albert del Rosario úgy nyilatkozott: a két fél folytatja a konzultációt, és reméli, hogy sikerül békés megoldást találniuk. A délkelet-ázsiai szigetország és Kína között hét hete történt az első összetűzés, amikor a Fülöp-szigetek hadihajójának fegyveres legénysége a vihar elől a sziget lagúnáiba húzódott kínai halászhajókat vizsgált át. A halászok őrizetbe vételét közelben tartózkodó kínai őrhajók megakadályozták, s megkezdődött az elhúzódó heves vita és diplomáciai konfliktus a sziget hovatartozásáról.

Manila az ENSZ 1982-ben született tengerjogi egyezménye (UNCLOS) alapján támaszt követelést, s azt állítja, hogy a partjaitól 200 tengeri mérföldön belüli terület kizárólagos gazdasági övezete. Peking azonban az egyezmény szándékos félremagyarázásának tekinti ezt a hivatkozást, mondván, hogy Manila ily módon nem szerezhet területet, nem sértheti meg más országok szuverenitását. Az állítja, hogy dokumentumokkal képes bizonyítani a sziget Kínához tartozását, s hozzáteszi, hogy a szigetet a Fülöp-szigetek 1997-ig maga is egyértelműen országa területén kívülinek tüntette fel a térképein.

Az ASEAN-tagországok közül több is vitában áll a Dél-kínai-tengeri szigetek és a körülöttük lévő vizek hovatartozását illetően Kínával, s jelentések szerint a phnompeni „informális” találkozó is a tengeri területeket érintő viták rendezését szolgálta.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.