Kétes helyre kerül az uniós támogatás

2017. június 9., péntek 06:06, frissítve: péntek 12:25

Tavaly októberben, idén januárban, márciusban és áprilisban is végrehajtást rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal annál a Békés megyei egyesületnél, amely hamarosan 250 millió forint uniós forrásból épít kerékpáros-túraközpontot Pusztaottlakán – értesült lapunk. Bár az adóhivatal által kibocsátott végrehajtási határozatok már nem hatályosak, szakértők szerint mindenképpen aggályos, hogy egy olyan szervezet jut brüsszeli pénzhez, amelynél fél év alatt négy eljárás is indult.

A Szent György Jövőépítő és Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesület negyedmilliárd forintot kap a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) forrásaiból. A tervek szerint ebből valósítja majd meg a TE-kerj Békésben! elnevezésű projektet, ami egy kerékpárosközpont megépítését jelenti a 370 fős dél-békési községben. A beruházás érdekessége – amellett, hogy Pusztaottlakának és környezetének nincs jelentősebb turisztikai vonzereje –, hogy a környező települések között nem épült ki megfelelő kerékpárút-hálózat, s ezt nem is fedezi a 250 millió forintos támogatás.

Az sem mellékes körülmény, hogy a tavaly alapított egyesület elnöke nem más, mint Simonka György fideszes országgyűlési képviselő egyik üzlettársa, aki a politikushoz és rokonaihoz köthető cégek többségében is tulajdonos. Továbbá az sem kizárt, hogy a férfi érintett abban a nyomozásban, amit a Központi Nyomozó Főügyészség a kormánypárti képviselő rokonainak és cégeinek érintettségével költségvetési csalás gyanúja miatt folytat.

Figyelemre méltó, hogy a teljesen értelmetlennek tűnő beruházásról a minap a Miniszterelnökséget vezető miniszter is elmondta a véleményét. Lázár János üdvözölte a turisztikai centrum építését, amit azzal az egyébként hamis érvvel igyekezett alátámasztani, hogy a projekt kerékpárút-építéssel is jár, ami nem igaz. A miniszter azért is fontosnak tarja, hogy Dél-Békésben biciklicentrum épül, mert szerinte ha valaki kerékpározni kezd, nem a hegyekben fogja elkezdeni. A tárcavezető különben kitért arra is, hogy Simonka Györgyöt és a hozzá tartozó térséget jobban támogatja a kormányzat, mint például az ő választókörzetét.

Pusztaottlakára a negyedmilliárdos beruházáson kívül 600 millió forint brüsszeli pénz is érkezik a helyi vadaspark „élményközpontúvá” fejlesztésére, és 450 millió forintból fejlesztik a község ipari parkját. További érdekesség, hogy az uniós forrásokból ugyanekkora összeg – csaknem félmilliárd forint – jut egy másik iparipark-beruházásra is a közeli Medgyesegyházán. Ezt egy szintén Simonka Györgyhöz köthető társaság építi majd. Mindez azt jelzi, hogy a folyamatban lévő nyomozás egyáltalán nem hátráltatja a politikus körét abban, hogy újabb uniós pénzekhez jusson.

Békés megyében egyébként összesen 18,3 milliárd forintnyi brüsszeli pénzről döntöttek nemrég a Top-pályázatok keretében, ám nem csupán az óriási összeg kiosztása említésre méltó, hanem az is, ahogyan döntöttek a pályázatokról. A Békés megyei önkormányzat területfejlesztési bizottságának szocilista tagja szerint mindössze egy nap alatt bírálta el a testület a pályázatokat azok részletes ismerete nélkül. A fideszes többségű testület több mint négyszáz pályázatról döntött vakon. A grémium fideszes elnöke Ruck Márton volt, akinek a szerepe azért sem elhanyagolható, mert korábban ő volt a fejlesztési igazgatója egy olyan cégnek, amelynek Simonka György a tulajdonos-ügyvezetője volt, vagyis jó ismerős a két politikus. Erről lapunknak azt mondta Ruck, szerinte egyáltalán nem összeférhetetlen, hogy ő döntött a Simonka György körébe tartozó pályázatokról. Úgy fogalmazott: hosszú évekkel ezelőtt volt tisztségviselő a fideszes politikus cégében.

Lesz-e kerékpárút?

„Nem tudom, hogy épül-e ott a jövőben bicikliút” – válaszolta kérdéseinkre Révész Máriusz kerékpározásért is felelős kormánybiztos a dél-békési kerékpáros-fejlesztés kapcsán. A projekt megvalósítói nem egyeztettek a hivatalával a fejlesztésről, ezért nem tud érdemben nyilatkozni arról, hogy kerékpárutak híján mennyire ésszerű a centrum építése. (U.Gy.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.09.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.