Kétezer elfogásban vettek részt + Képgaléria

LR

2012. február 25., szombat 15:55

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke szerint a szervezet 2011-ben a közbiztonság érdekében példaértékű munkát végzett, feladatait politikamentesen, de a szaktárcákkal és a kormányzati szervekkel napi kapcsolatban végezte, a lakosság szubjektív biztonságérzete érezhetően javult. Az OPSZ szombati budapesti közgyűlésén Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a szervezet a kormány stratégiai partnere és szövetségese a közbiztonság fenntartásában.

Túrós András az OPSZ közgyűlésén a szövetség tavalyi, megalakulásának 20. évében végzett tevékenységét értékelve kitért arra, hogy 8,1 millió szolgálati órát teljesítettek tavaly közterületeken, és csaknem kétmillió szolgálati órában tevékenykedtek iskolákban, vettek részt egyéb programokon. Kétezer elfogásban és ugyancsak kétezer eltűnt személy felkutatásában nyújtottak segítséget – mondta. Közlése szerint tavaly 2116 egyesület 83 784 taggal működött az országban, 76 új egyesület alakult, viszont 124 megszűnt, főleg Borsod és Pest megyében. Megjegyezte, ez volt az első év, amikor csökkent a taglétszámuk, ennek az az oka, hogy tagjaik idősödnek, és ezért sokan már nem felelnek meg a jogszabályokban előírt fizikai követelményeknek. Az elnök kiemelkedő jelentőségűnek nevezte, hogy a múlt év novemberében elfogadták az új polgárőrtörvényt. Ennek értelmében még a közgyűlésükön köztestületté alakulnak, és ez minőségi változást hoz a polgárőrség életében.

Legutóbb Pintér Sándor belügyminiszer és Vona Gábor Jobbik-elnök csapott össze a Corvinus egyetemen. Közbiztonság, bűncselekmények száma – sok minden terítékre került.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közgyűlésen hangsúlyozta, hogy az Országos Polgárőr Szövetség a kormány stratégiai partnere és szövetségese a közbiztonság fenntartásában, köztestületként pedig sokkal jobb feltételekkel tud majd dolgozni. Az államtitkár köszönetet mondott a polgárőrség munkájáért, azt hangsúlyozva, munkájuk következtében a lakosság szubjektív biztonságérzete érezhetően javult. Hozzátette, az OPSZ működési feltételein javítani kell. Mint mondta, a 2011-es év nem csak az OPSZ számára volt kihívással teli. Felidézte: a kormány javaslatára módosították a polgárőrtörvényt, a büntető törvénykönyvet, a pártokhoz kötődő különböző rendvédelemre alakult szervezetek működését korlátozták.

Hatala József országos rendőrfőkapitány hozzászólásában arról beszélt, hogy tavaly voltak olyan kezdeményezések, amelyekkel „megpróbálták lejáratni” a polgárőrséget, de sikerült az egységet megőrizniük, a hiányos jogszabályokat kiigazítani. Dobson Tibor dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője felszólalásában közös felelősségről és gondokról beszélt. A kormányzattól nagyobb támogatást kért a tűzoltóknak, a polgári védelemnek és a polgárőröknek. Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke levélben üdvözölte az OPSZ közgyűlését, kifejezve elismerését a szervezet elmúlt két évtizedben végzett munkájáért.

Köztestületté alakult az eddig egyesületi formában működő Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a szombati, budapesti közgyűlésen. A szervezet elnöke Túrós András maradt. A jogi változásra és az ezzel járó tisztújításra a február elsején életbe lépett jogszabályváltozás miatt volt szükség.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.