Kétmilliárdot ad a kormány a nagyváradi püspöki palota felújítására

MTI

2017. június 25., vasárnap 20:59, frissítve: hétfő 08:40

A magyar kormány kétmilliárd forinttal támogatja a nagyváradi püspöki palota felújítását, Szent László örökségének megerősítését – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap Nagyváradon.

A támogatást a Bethlen Gábor Alapon keresztül folyósítják majd.

A tárcavezető az ötödik alkalommal megrendezett nagyváradi Szent László-napok zárása alkalmából mondott beszédében kifejtette, hogy Nagyváradon Szent László személye jelenti az alfát, a kiindulópontot.

Balog Zoltán felidézte azt a magyar király halálához kötődő legendát, amely szerint Szent László holttestét a nagy meleg miatt a katonák nem akarták Váradra elvinni, Fehérváron akarták eltemetni. Ám egy éjjel az uralkodó holttestét szállító szekér – a legendárium szerint lovak és hajtók nélkül – elhagyta Fehérvárt, és hazatért Nagyváradra.

A miniszter a teli várudvaron kijelentette, a magyaroknak is így kell megtalálniuk az utat egymás felé.

A tízezreket megmozgató kulturális fesztivál fő szervezője, Zatykó Gyula elmondta: jövőre is megtartják a Szent László-napokat.

A beszédek után – Nagyváradon először – az Omega együttes adott koncertet.

2017-et a magyar király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából nyilvánították Szent László-emlékévvé.

Zatykó Gyula fő szervező szerint a Nagyváradon június 19–25. között ötödik éve megrendezett programsorozat minőségi kultúrát és szórakozást kínál, hidat teremt a nagyváradi románok és magyarok, a Nagyváradon és a környéken élők, valamint Nagyvárad és a határ mentén élő magyarországiak között.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.