Kétmilliárdot ad a kormány a nagyváradi püspöki palota felújítására

MTI

2017. június 25., vasárnap 20:59, frissítve: hétfő 08:40

A magyar kormány kétmilliárd forinttal támogatja a nagyváradi püspöki palota felújítását, Szent László örökségének megerősítését – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap Nagyváradon.

A támogatást a Bethlen Gábor Alapon keresztül folyósítják majd.

A tárcavezető az ötödik alkalommal megrendezett nagyváradi Szent László-napok zárása alkalmából mondott beszédében kifejtette, hogy Nagyváradon Szent László személye jelenti az alfát, a kiindulópontot.

Balog Zoltán felidézte azt a magyar király halálához kötődő legendát, amely szerint Szent László holttestét a nagy meleg miatt a katonák nem akarták Váradra elvinni, Fehérváron akarták eltemetni. Ám egy éjjel az uralkodó holttestét szállító szekér – a legendárium szerint lovak és hajtók nélkül – elhagyta Fehérvárt, és hazatért Nagyváradra.

A miniszter a teli várudvaron kijelentette, a magyaroknak is így kell megtalálniuk az utat egymás felé.

A tízezreket megmozgató kulturális fesztivál fő szervezője, Zatykó Gyula elmondta: jövőre is megtartják a Szent László-napokat.

A beszédek után – Nagyváradon először – az Omega együttes adott koncertet.

2017-et a magyar király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából nyilvánították Szent László-emlékévvé.

Zatykó Gyula fő szervező szerint a Nagyváradon június 19–25. között ötödik éve megrendezett programsorozat minőségi kultúrát és szórakozást kínál, hidat teremt a nagyváradi románok és magyarok, a Nagyváradon és a környéken élők, valamint Nagyvárad és a határ mentén élő magyarországiak között.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

A készülő harang olyan, mint egy matrjoskababa

Ahol tojásból, cukorból, mosott agyagból és emberi hajból készül a köpeny – az ország egyetlen öntödéjében jártunk.

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.