Kétmilliárdot költhetnek az idegenforgalom fejlesztésére

TL

2012. augusztus 9., csütörtök 13:03, frissítve: csütörtök 15:47

Több mint kétmilliárd forint pályázati támogatást költhet a nyíregyházi önkormányzat a városhoz tartozó Sóstógyógyfürdő turisztikai szolgáltatásainak fejlesztésére, illetve az üdülőhely funkcióbővítésére – közölte Kovács Ferenc (Fidesz–KDNP) polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón.

Az önkormányzati vezető – aki országgyűlési képviselő is –, mint elmondta, a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság döntése alapján a város önerő nélküli pályázati forrást, vagyis 2 milliárd 104,5 millió forintot használhat fel arra, hogy tovább erősítse nyíregyházi Sóstó gyógyfürdőjének idegenforgalmi vonzerejét.

A polgármester tájékoztatása szerint a helyhatósági projekt hét beruházási elemet tartalmaz: az üdülőhely gyógyászati kezeléseinek fejlesztését, kulturális és sportrendezvények helyszínének kialakítását, turisztikai attrakciót jelentő „pálinka-főváros” létesítését, továbbá a múzeumfalu és az állatpark bővítését, illetve a közlekedési infrastruktúra és a turisztikai szolgáltatások javítását.

„Gyógyhellyé" válhat a település

A projektgazda, vagyis a nyíregyházi önkormányzat szeptemberben nyújtja be a kétmilliárdos fejlesztés részletes programját, s a szakmai egyeztetést követően írja alá a támogatási szerződést, majd indíthatja a beruházásokat.

Kovács Ferenc hangsúlyozta továbbá azt is, hogy a fejlesztéssel a város egy olyan befektetési környezetet alakít ki Sóstógyógyfürdőn, amely vonzóvá teheti az üdülőhelyet a beruházók számára. Megjegyezte, hogy az üdülőhelyen három létesítmény kapta meg júniusban a gyógyfürdőintézmény elnevezést, s került országos kategóriába a gyógyellátás szempontjából, ezen kívül az önkormányzat kezdeményezte Sóstógyógyfürdő gyógyhellyé nyilvánítását is az illetékes hatóságnál.

A polgármester megemlítette, hogy szakmai befektetőt várnak egy négycsillagos gyógyszálloda építéséhez Sóstógyógyfürdőre, ahol az önkormányzat telket tud biztosítani a létesítménynek.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.