Kétszázezren felül a felhasználók száma hazánkban

2012. március 28., szerda 07:38, frissítve: szerda 09:41

Meghaladta a kétszázezret márciusra a magyar felsőoktatási intézmények EduID-felhasználóinak száma, az informatikai rendszerhez eddig tizenhárom felsőoktatási intézmény és kutatóintézet csatlakozott – közölte a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF) az MTI-vel.

Az EduID a szolgáltatók szempontjából külső azonosítási megoldás, amellyel a felhasználók regisztráció nélkül, egyszerűen és gyorsan be tudnak lépni az adott oldalra, hasonlóan mint nagyobb közösségi hálózatok használatánál.

A NIIF által 2010-ben indított felsőoktatási és kutatási bizalmi szövetség (EduID) tagjai elsősorban felsőoktatási és kutatóintézetek, illetve olyan szolgáltatók, amelyek e kör számára nyújtanak szolgáltatásokat. Ez azt is lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók csak bizonyos intézmények jól meghatározható felhasználói körének szolgáltassanak, illetve intézményre szabott akciókat biztosíthassanak – tudatták.

A szövetségben nincs központi adatbázis, a felhasználók adatait a résztvevő egyetemek, illetve egyéb intézmények tartják karban, meghatározott minimumkövetelmények szerint, ugyanis ez által biztosítható, hogy a szolgáltatók naprakész adatokkal tudjanak dolgozni.

Az EduID szövetséghez való csatlakozás és a részvétel feltétele, hogy az intézmény adatkezelési gyakorlata a követelményeknek megfeleljen; a részvétel mind a felhasználói adatokat biztosító intézmények, mind a szolgáltató szervezetek számára díjmentes.

A fejlesztés a HBONE+ nevű átfogó elektronikus infrastruktúra-fejlesztési projekt része, amelyet az NIIF 2009–12 között valósít meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv által támogatott projekt keretében, európai uniós források bevonásával.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.