„Kétszer ad, aki gyorsan ad”

MNO-KA

2011. október 20., csütörtök 11:21

A tavalyi időszak mintegy 22 milliárd forintjához képest az idén, illetve jövőre várhatóan 5-5,5 milliárd forinttal magasabb lesz a Békés megyei gazdáknak kifizetett területalapú támogatás összege – közölte a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője sajtótájékoztatón csütörtökön Békéscsabán.

Erdős Norbert elmondta: október 16-tól Békésben is megkezdődött a támogatások előlegének a kifizetése, s ennek alapján a termelők likviditási problémái jelentősen javulni fognak. A kormánymegbízott szerint a növekvő támogatási összeg részben annak tulajdonítható, hogy időközben változott a forint árfolyama az euróval szemben. Mint fogalmazott, „kétszer ad, aki gyorsan ad”, vagyis a gazdák az ősszel megkapott támogatás segítségével finanszírozni tudják a most jelentkező, az aratással kapcsolatos költségeiket, illetve kedvező áron tudnak alapanyagokat vásárolni a jövő évi termés érdekében.

A kormányhivatal vezetője szólt arról is, hogy az elmúlt évben Békésben több mint 480 ezer hektár után lehetett támogatást igényelni, s ez a más megyékhez képest kiemelkedően magas. Tavaly például 15 908 darab kérelem érkezett a megyei mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatal szervezetéhez, s ebből 1800 esetben állapítottak meg túligénylést. A hivatal munkatársai azóta számtalan képzést és oktatást tartottak a termelőknek, s ez alapján már látható, hogy adategyeztetésre az idén már csak 1100 gazda estében volt szükség, ami 30 százalékos csökkenést jelent. Így a földalapú támogatás előlegét jelentősen többen tudják az idén zökkenőmenetesen igénybe venni Békésben – mondta egyebek mellett Erdős.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.