Kevesebb házasság, kevesebb születés: gyorsabban fogy a magyar

MN

2017. november 23., csütörtök 09:29, frissítve: csütörtök 16:19

Jelentősen, 26 százalékkal nőtt a természetes népességfogyás az év első kilenc hónapjában az előző év hasonló időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Januártól szeptemberig 68 339 gyermek jött világra, ami 1,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban azonos időszakban. Figyelembe véve, hogy 2016 szökőév, így egy nappal hosszabb volt, a születésszám valamivel kisebb mértékben, 0,8 százalékkal csökkent.

Ugyanebben az időszakban 98 833-an haltak meg, ami 5,9 százalékos emelkedést jelent 2016. január–szeptemberhez képest. A legnagyobb növekedés januárban és februárban történt, amikor a halálesetek – szökőnaphatástól megtisztított – száma átlagosan 25 százalékkal emelkedett. A halálozások számának emelkedése, valamint a születések számának csökkenése következtében a természetes fogyás kilenc hónap alatt 30 494 fő volt, ami 26 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Ezer lakosra 9,3 élveszületés és 13,5 halálozás jutott. Előbbi 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 0,8 ezrelékponttal magasabb volt az előző év azonos időszakára számított értéknél, ennek eredményeként a természetes fogyás 0,9 ezrelékponttal, 4,2 ezrelékre emelkedett. Az év első kilenc hónapjában ezer élveszületésre 3,4 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,7 ezrelékpontos csökkenés az előző év január–szeptemberhez képest.

A házasságkötések számának 2011 óta tartó emelkedése megtorpant. A 2017 első kilenc hónapjában megkötött 42 808 házasság 1,9 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakában regisztráltnál. A házasságkötési arányszám 5,9 ezrelékes értéke megegyezett az egy évvel korábbival.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.