Ki lakik a profil mögött?

Király Dávid

2011. december 4., vasárnap 15:10

A Facebook-profilképünket egy nap alatt ma már több ember láthatja, mint ahány szembejön velünk a való életben. Persze ahogy az utcán is hiba messzemenő következtetéseket levonni a külsőből, úgy a Facebook-profilképnek a jelentőségét is helyén kell kezelni, bár néhány dologra azért érdemes odafigyelni.

Facebook-profilunk egyfajta portfólióként is funkcionál manapság. Az első pillantást az oldalon mindenki a fő képünkre veti, amivel akarva-akaratlanul érzelmeket mozgatunk meg. A főoldalunkra feltöltött képpel magunkat reprezentáljuk, ki-ki a saját ízlése alapján.

Elsősorban persze a habitustól függ, hogy ki milyen képet választ magának, mit mutat meg elsőre a szembejövőnek. A négy alapvető személyiségtípus (flegmatikus, szangvinikus, melankolikus, kolerikus) jellemzői egy az egyben visszaköszönnek a profilképekből. A kapcsolatorientált emberekre leginkább az jellemző, hogy valamilyen személyes, hobbijával, kedvenc időtöltésével kapcsolatos képet választ, amelyeken gyakran nem egyedül ő szerepel. Ezzel szemben a teljesítményorientáltak komoly, teljesen semleges szituációban készült – akár igazolványkép jellegű – fotót töltenek fel. Kerülik a hivalkodó képeket, a számukra felesleges feltűnést, ugyanakkor igyekeznek magukról komolyságot, kiegyensúlyozottságot és nem utolsósorban igényességet sugallni. Megfigyelhető, hogy akik társaságban is inkább befelé fordulók, csendesebbek, azok gyakran nem is fedik fel arcukat, vagy csak egy torzított, homályos, művészinek ható profilképet választanak.

Persze életszakaszonként is változik a stílus, mindenki jól ismeri a tipikus tiniképeket: a tükörben csücsörítő, a partikon félrészegen ölelkező, a konditerem után félmeztelenül pózoló képeket. A közösségi oldalak sajnos még túl fiatalok ahhoz, hogy valakinek a teljes életútját végig lehessen követni a profilképekből, de uszkve húsz-harminc év múlva izgalmas és tanulságos személyre szabott albumokat lehet majd készíteni egy-egy ismerősünkről. Remek születésnapi ajándék lehet, érdemes elkezdeni lementeni a legjobb barátaink képeit.

Manapság gyakran figyelmeztetik az álláskeresőket, hogy profilképük gyakorlatilag az önéletrajzukhoz csatolt kép is egyben. Az összes cég nagy figyelmet fordít már a közösségi oldalakra, sok helyen tüzetesen megvizsgálják ezeket. Ahogy a grafológus a kézírásból, úgy a pszichológusok a profilképekből is tudnak következtetéseket levonni. Arról nem is beszélve, hogy sokat elárul a jelentkező informatikai felkészültségéről az is, hogy mennyire használja tudatosan az adatvédelmi (privacy) beállításokat. Különösen fontos ezeket tanulmányozni a képek esetében, főleg ha van néhány ismerősünk, aki előszeretettel jelölgeti be a barátait a legutóbbi jól sikerült buli képein.

Érdemes tehát picit odafigyelni és igényesnek lenni az egyre jobban felértékelődő „online külsőnkre” is, hiszen a virtuális közösségi tereken vannak bizonyos normák és elvárások.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.