Kiakadtak a szlovákiai magyarok Orbán Viktor kijelentései miatt

MN

2018. március 12., hétfő 10:58, frissítve: hétfő 14:42

Kollai István, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet korábbi igazgatója és Petőcz Kálmán szlovákiai magyar diplomata, politológus is kiakadt Orbán Viktor közmédiának tett nyilatkozata miatt.

A magyar miniszterelnök a szlovák belpolitikai válságot az MTI tudósítása szerint pénteken úgy kommentálta: Soros György és hálózata minden alkalmat megragadnak, hogy megbuktassák azokat a kormányokat, amelyek ellenállnak a bevándorlásnak.

„Az nem lep meg, amit látok, én régóta taposom ezt a szakmát, jelekből is olvasok” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: látja Soros György és szervezetei keze nyomát a szlovák eseményeken. Egy percig sincs kétsége afelől, hogy ez a hálózat mindent megtesz, hogy a bevándorlásnak ellenálló kormányokat megbuktassa – mondta.

Szlovákiának ma olyan kormánya van, amely ellenáll a bevándorlásnak, nem akar bevándorlóországot csinálni a saját hazájából – értékelt Orbán Viktor, aki szerint az ilyen miniszterelnököket könyörtelenül támadták és támadni is fogják Soros György szervezetei.

A kormányfő szólt arról is, hogy a szlovákok és a magyarok az elmúlt években stratégiai partnerséget építettek ki, ennek a szlovák és a magyar emberek egyaránt haszonélvezői. „Ez egy jó dolog, ezt folytatni akarjuk, tehát nekünk egy stabil Szlovákiára van szükségünk” – hangoztatta, jelezve: a két országnak sok közös terve van, amelyet együtt szeretne végrehajtani.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és barátnője meggyilkolása alapjaiban rengette meg a szlovák belpolitikát, és az elmúlt időszakban számos tüntetés volt Szlovákiában. A riporter éppen a szlovák állam és az olasz maffia összefonódásairól szóló cikkén dolgozott, amikor otthonában agyonlőtték. Írása szerint a calabriai maffia emberei szlovák kormányzati emberek segítségével jutottak jogtalanul uniós támogatási pénzekhez.

Időközben lemondott a szlovák belügyminiszter:

„Gyávaság, figyelemelterelés”

Kollai István a Mandineren megjelent írásában leszögezte: Szlovákiában nem Soros áll a tüntetések mögött, hanem a polgári középosztály. „Nem bátorság szembemenni velük, hanem kegyeletsértés. És nem építi, hanem gyengíti Közép-Európát az, aki a szlovák középosztályt támadja” – szögezte le.

A Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója úgy folytatta, Szlovákiában a rendszerváltás óta nem látott méretű tüntetések zajlanak, és ezek mögött főleg fiatalok és egyetemisták állnak.

„És rektorok, akik szabadnapot adtak nekik a tüntetésre. És nyomdák, akik ingyen nyomtatnak nekik szóróanyagot. És informatikusból lett helyi vállalkozók, akik oknyomozó újságot alapítottak. Azaz a polgári középosztály. Sajnálatos, ha Magyarországon ez nem szimpátiát keltő jelenség” – fűzte hozzá.

Kollai István kiemelte, hogy a tüntetéseknek kevés közük van a bevándorláshoz. „A korrupcióhoz van leginkább köze, ahhoz, hogy a politika és a szürkegazdaság összefonódott, tehetségtelen, ámde sötét, de legalább buta emberek kerülnek óriási vagyonok élére, akik a politikai kapcsolatoknak köszönhetnek mindent, nemzetközi piacokon nullák, de otthon játsszák a nagyurat. Ismerős? Egy újfajta feudalizmus ellen lázadt fel a polgárság. Sajnálatos, ha Magyarországon ez nem szimpátiát keltő jelenség.”

Azt írta, „a magyar új-jobboldali értelmiség részéről nem bátorság sorosozni ebben a helyzetben, hanem gyávaság, figyelemelterelés”.

„Csak sorosozásra futja?”

Petőcz Kálmán „Levél Orbán Viktornak” című írása az Új szó portálon jelent meg.

„Sajnos, azzal kell kezdenem, hogy amit Ön pénteken előadott, az még csak nem is dilettáns kommentár, hanem a szomszéd országban történtek célzatos bevonása a magyarországi választási kampányba. Ön nagyon jól tudja, hogy sem Soros Györgynek, sem egyéb »nyugati imperialistáknak« ahhoz, hogy Szlovákiában az emberek fel vannak háborodva és tüntetnek, semmi köze nincs” – üzente nyílt levelében a szlovákiai magyar diplomata.

Petőcz Kálmán arra kérte Orbánt, hogy ne avatkozzon bele Szlovákia belügyeibe, „főleg nem olyan szerencsétlen és buta módon, ahogy azt pénteken a közmédiában tette”.

„Önnek nincs egyetlen jó szava sem, amellyel együttérzését fejezné ki a két meggyilkolt fiatal és hozzátartozóik iránt? Önnek ebben a nehéz pillanatban is csak »sorosozásra« és »migráncsozásra« futja?” – tette fel a kérdést, és hangsúlyozta: a magyar miniszterelnök megsértett minden szlovákiai becsületes állampolgárt, aki végre egy igazságos jogállamban, félelem nélkül szeretne élni.

„Lehet, hogy Magyarországon sorosozással és migránsozással még (egyszer) lehet választást nyerni. Szlovákiában pillanatnyilag biztos hogy nem. Az emberek többsége ennek nem dől be. Nekem Önnel, tisztelt miniszterelnök úr, egyébként személyesen semmi bajom nincs. Sőt, szívesen idézem vissza azokat a pillanatokat, amikor Ön fiatal demokrataként, 1989 júniusában gyújtó hangú beszédet mondott a Hősök terén, vagy amikor 1992-ben az akkori pártját felvették a Liberális Internacionáléba, és Önt Európa egyik legígéretesebb fiatal politikusaként tisztelték és ünnepelték. Remélem, azért még Ön is emlékszik azokra az időkre” – zárta nyílt levelét Petőcz Kálmán.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.