Kiborult a szakma, rektorok kezében a kórházak

2016. október 25., kedd 18:35, frissítve: csütörtök 08:35

Elfogadta a parlament azt a – szakmával nem egyeztetett – fideszes javaslatot, amely a jelenleginél jóval nagyobb önállóságot és több eddig független kórházat adhat az ország négy orvosi egyetemének, amelyek így mamutintézményekké nőhetnek. Ezzel lényegében ellehetetlenítik Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár több mint egy éve tervezett kancellária-rendszerét is, amelynek lényege, hogy nyolc-tíz kórház gazdasági irányításáért és a lépések összehangolásáért felelne egy kancellár, míg a szakmai munka irányítása továbbra is az intézmények igazgatóinak feladata maradna.

A Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, Pósán László és Halász János fideszes országgyűlési képviselők által benyújtott törvénymódosítás szerint ugyanis a szakmai feladatokkal kapcsolatos hatás- és jogköröket a rektor gyakorolja majd, aki az orvoslásban és egy kórház működésében akár teljesen járatlan személy is lehet. Ennek oka, hogy a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemen csupán az intézmény egyik karaként működik az orvostudományi képzés, így a rektor nem feltétlenül orvosi végzettségű. A módosítás szerint a működéssel és a gazdálkodással kapcsolatos hatás- és jogkörökkel az egyetemi kancellár rendelkezik, ráadásul az egyetemek több, eddig szakmailag és gazdaságilag is független kórházat is beolvaszthatnak. Érdekesség, hogy mindehhez nem az egészségügyi, hanem a felsőoktatási törvényt módosítják.

A parlament döntése nagy port vert fel szakmai körökben. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arról beszélt a Magyar Nemzetnek: amennyit tudni lehet a törvénymódosításról, az nem jó, a kamara semmiképp nem támogatta volna. Szerinte ez a változtatás nem segít sem a betegellátás, sem az orvosképzés nehézségein. Úgy véli, „brutálisan fatális” tévedés, miszerint minderre azért volt szükség, hogy több külföldi – fizetős képzésben részt vevő – hallgató végezze hazánkban a gyakorlati képzést is. – A szándék, amellyel megalkották a törvénymódosítást, hogy tönkretegyék a magyar orvosoktatást. A cél, amelyet megfogalmaztak, súlyosan kontraproduktív – mondta a kamara elnöke. Éger István bejelentette azt is: a kamara most készül felmérni az orvosképzéssel kapcsolatos problémákat, a következő két hónapban ezen dolgozik majd.

Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, bizonytalanságot okozhat, hogy a szakmai ellátás az orvosi végzettséggel nem rendelkező rektorokhoz kerül. Annak ellenére is, hogy úgynevezett egészségügyi irányító testület segíti majd a munkájukat. Azzal pedig, hogy a gazdasági, műszaki ellátás az egyetemi kancellárokhoz kerül, átláthatatlan mamutintézmények jöhetnek létre, ami veszélyeket hordoz. Az elnök szerint fontos lenne az egészségügy szakmai színvonalának megőrzése. Hangsúlyozta: a fővárosi egyetemi kórházak kijelölését és a Semmelweis Egyetemhez csatlakoztatását átgondoltan és megfontoltan kell megszervezni.

A törvényjavaslatot egyébként a Fidesz, a KDNP és a Jobbik elfogadta, az MSZP és néhány független nemmel szavazott, míg az LMP és Fodor Gábor országgyűlési képviselő tartózkodott. Érdekesség, hogy szintén a tartózkodás mellett döntött Pesti Imre fideszes képviselő, orvos is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kincses Gyula egészségügyi szakértő, korábbi szakállamtitkár lapunknak nemrégiben a törvényjavaslat kapcsán kijelentette: teljes káosz van a területen, és komoly félelem, hogy nem egészségügyben jártas kancellár irányítja majd az intézmények gazdálkodását.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.