Kiderült, hogy mennyi tartozása van a pécsi önkormányzat cégeinek

MN

2017. december 13., szerda 10:50, frissítve: szerda 12:08

Nem titok többé, hogy a 7,5 milliárdos hiány mellett mennyi tartozása van a pécsi önkormányzat cégeinek.

Felkerült a csütörtöki közgyűlésen tárgyalandó előterjesztések közé a „Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási terve (2018–2022)” című határozati javaslat is. Ezt követően már nincs több titkolózás a pécsi önkormányzat többségi pécsi városi tulajdonú cégeinek hitelállományával kapcsolatban: a dokumentumban ugyanis világosan le van írva, hogy jelenleg mennyivel tartoznak a pécsi önkormányzat cégei – írja a Szabadpécs.hu.

„Fejlesztési hitelek esetében a fennálló tőketartozás 8,18 milliárd forint, ami teljes egészében három társaság – Tüke Busz Zrt., Tettye Forrásház Zrt. és PVH Zrt. – között oszlik meg. Ebből több mint 50% a Tüke Busz Zrt., mintegy 40 százalék a PVH Zrt. működését, ezáltal pedig különböző támogatási konstrukciókban, illetve elmaradó költségvetési bevételként a Város költségvetését terheli. A fennálló lízingtartozások tekintetében a cégcsoport összes tartozása 1,1 milliárd forint, amiből a Tüke Busz Zrt.-re jut 63 százalék, a PVH Zrt.-re 20 százalék, a Tettye Forrásház Zrt.-re 11 százalék” – idézi a portál.

Vagyis 9,3 milliárd forint összesen a kamatok nélküli, tőketartozása a három pécsi önkormányzati cégnek.

Az előterjesztésben szólnak arról is, hogy mit is várnak el:

  • „A Város vagyongazdálkodásának központjában 2018–2021 évek közt a fenntartható költségvetési pozíció megteremtésének kell állnia. A város közfeladatellátásának hosszabb távú finanszírozhatósága tekintetében érdemi potenciál a gazdaság fejlesztésében rejlik (Pécs Gazdasági Programja). Az iparűzési adó bevételeit a városnak jelentős mértékben növelnie szükséges, amely törekvésnek a fejlesztési források ésszerű, gazdaságfejlesztési fókuszú elköltésében kell megnyilvánulnia”.
  • „A közszolgáltatások racionalizálása révén csökkenteni kell a városüzemeltetés költségeit, csökkentve ezzel a költségvetés kiadásait.”
  • „Fel kell mérni a város többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok kintlévőség-állományát.”

Azt is szépen leírták vagy körülírták, hogy egyes önkormányzati cégeket megszüntethetnek, más társaságoknál leépítések jöhetnek és hogy feladatokat is elvehetnek tőlük – teszi hozzá a portál.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kedden mi is beszámoltunk arról, hogy a kormányzati segítség feltételeit egyelőre hétpecsétes titokként őrzik, de Pécs hóna alá nyúlnak. A Szabadpécs.hu több, egymástól független és biztos információs forrásra hivatkozva azt írta, hogy már legalább egy hónapja tart a Pécs-mentőcsomag konkrét előkészítése, amelyet csütörtökön bejelentenek a városháza közgyűlési termében. Ha nem is fizeti ki a kormány azonnal a pécsi önkormányzat 7,5 milliárd forintos hiányát, „Varga Mihályék és Pintér Sándorék vezényletével helyrebillentik Orbán Viktorék a baranyai város ingadozó költségvetését” – fogalmaznak.

A cikkből kiderült, hogy a rövid távon jelentősnek tekinthető segítségért cserébe a kormány konkrét elvárásokat is megfogalmaz a pécsi vezetéssel szemben.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.