Kiderült, milyen sportcélra költik a szociális dolgozók bérpótlékát

2017. augusztus 24., csütörtök 05:49, frissítve: csütörtök 11:49

„A Tour de Hongrie nemzeti kerékpáros-körverseny évenkénti megrendezése és hosszú távú fejlődése biztosítása érdekében” vontak el több mint 90 millió forintot a szociális és gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak pótlékára szánt összegből – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) lapunk közérdekűadat-igénylésére adott válaszából. Mint ismeretes, a Magyar Nemzet írta meg júliusban először, hogy az összeget a 2016. évi költségvetés maradványából csoportosítják át a versenysport támogatására. Ám hogy a versenysportot pontosan milyen módon kívánják ezzel segíteni, az már nem derült ki.

Az eset nagy vihart kavart, miután a kormányzattal szemben évek óta visszatérő kritika, hogy a szociális kiadásokra keveset költ, míg a versenysporttal kapcsolatos beruházásokra – például stadionépítésekre – túl sokat. A felháborodás hatására végül az Emmi is megszólalt. Mint írták, a jövő évi költségvetésben több jut a szociális és gyermekvédelmi területre, és a sajtóhírekkel ellentétben a kormány nem von el semmilyen támogatást az ágazatoktól. Ám a tárca közleménye az eredeti tényről, vagyis az ominózus 90 milliós átcsoportosításról már egyetlen szót sem ejtett, így nem derült ki, miért ne állítana igazat a sajtó.

Az ügyben Szél Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltánhoz, az Emmi vezetőjéhez. Balog ezúttal sem vette a fáradságot, hogy személyesen feleljen. Helyette Rétvári Bence államtitkár válaszolt, ám nem árulta el, milyen szempontok vezérelték a kormányt, mikor elvette a pénzt a rendkívül forráshiányos ágazatoktól. Helyette csak annyit írt: a vonatkozó rendelkezéseknek minden tekintetben megfelelően, jogszabályban kapott felhatalmazása alapján döntött a kormány az átcsoportosításról.

Lapunk végül közérdekűadat-igénylést nyújtott be a kérdés tisztázására. Az Emmi válasza szerint egy 2016-os kormányhatározat rendelkezett arról, hogy 90 millió forintot (illetve ezenfelül további 315 ezer forintot a kapcsolódó kincstári díj és tranzakciós illeték fedezéséhez) kell biztosítani a Tour de Hongrie részére. Vagyis az átcsoportosítással ennek a határozatnak tettek eleget.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Tour de Hongrie igen magas pozíciójú kormánypárti védnököket tudhatott magáénak az idei évben. A listán szerepelt például Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is. Ugyancsak az esemény védnöke, Révész Máriusz kerékpározásért felelős kormánybiztos és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.24.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.