Kiemelt ügy a honvédelmi nevelés, 17,5 milliárdot kaptak a kiválasztottak

Vég Márton

Vég Márton

2017. december 29., péntek 17:03, frissítve: péntek 21:34

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány a Honvédelmi Sportközpontok megépítéséhez szükséges hatósági ügyeket – derült ki a Magyar Közlönyből. Korábban arról volt szó, hogy a program első ütemében 40 helyszínen, a megyei és járási székhelyeken alakítják ki az elsősorban dzsúdózásra, vívásra, karatéra és sportlövészetre alkalmas tereket 17,5 milliárd forintos büdzséből, a most megjelent kormányrendelet viszont egyelőre „csak” 16 helyszínt sorolt fel. A megyeszékhelyek közül Kecskeméten, Pécsen, Szekszárdon, Székesfehérváron és Zalaegerszegen lesz honvédelmi sportközpont, de például Hódmezővásárhely, Kisvárda, Sárospatak, a 13 ezer lakosú Újfehértó és a 11 ezer fős Szigetvár is a kiválasztottak között szerepel. 

„A Honvédelmi Sportközpontok létrehozásának célja, hogy a sporton keresztül a társadalom minél szélesebb rétegét vonják be a honvédelmi nevelés programjába, kifejezetten önkéntes alapon” – közölte még szeptemberben a Honvédelmi Minisztérium (HM). Hozzátették: a létesítmények nem iskolákban épülnek.

A beruházások építtetője a Nemzeti Sportközpontok lesz, de a vagyonkezelő a HM, a szakmai tanácsadó pedig a Honvédelmi Sportszövetség (HS). Utóbbi elnökének december elején választották meg Nébald Györgyöt, aki korábban vezető beosztást töltött be az Emmi sportért felelős államtitkárságán, vezette a Tüskecsarnokot, de egy, a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó zrt. menedzsmentjének is tagja volt. „Ezeket a felépülő honvédelmi sportközpontokat a HS feladata megtölteni tartalommal, és igyekszünk mindenkit megszólítani, gyerekeket, családokat, fiatalokat és időseket egyaránt” – mondta az olimpiai bajnok Nébald György a Magyar Tartalékosok Szövetségének adott interjújában. Hozzátette: kezdetben elsősorban dzsúdózásra, vívásra, karatéra és sportlövészetre lesz lehetőség a honvédelmi sportközpontokban, azonban a későbbiekben más sportágakban is kipróbálhatjuk magunkat.

Újfehértó városa még november 6-án döntött úgy, hogy egy 25 ezer négyzetméteres területet ingyen az államnak ad. Sárospatakon pedig december 3-án hagyta jóvá a képviselő-testület az építkezéshez szükséges együttműködési megállapodást. „Két telket ajánlottunk fel az államnak, a HM szemrevételezte a területet. A sportközpontban edzőterem, konditerem, lézeres lőszoba és egy kis lőtér is lesz” – mondta a Zemplén TV-nek Aros János polgármester. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mint megírtuk, a Klebersberg Központ júliusban iskolaigazgatókat keresett meg, hogy az iskolaépület területén vagy annak udvarán biztosítsanak egy 90 négyzetméteres területet lőterek számára. A terv miatt tiltakoztak a tanárok, Ne lőjetek! címmel aláírásgyűjtés is indult. A petíciót zömében egykori vagy jelenleg is dolgozó pedagógusok írták alá, de több pszichológus és egyetemi oktató is csatlakozott az akcióhoz.

Utóbbi elnöke, Mendrey László személyesen is aláírta a petíciót – mint a Magyar Nemzetnek elmondta, több oka volt arra, hogy így tiltakozzon a lőterek ellen: „Voltam katona, és talán pont ezért utálom a militáns fellépést és fegyvereket; ez a személyes ok. Fontosabb azonban, hogy Magyarországon hatalmas kockázata van a fegyverhasználat népszerűsítésének: a politika hatására a szolidaritásnak írmagja sem maradt, az intolerancia és a feszültség szintje viszont megnőtt. Ebben a helyzetben adnánk fegyvert kiforratlan, hősködni szerető kamaszok kezébe, ami az óvintézkedések mellett is veszélyes ötlet – mondta a PDSZ vezetője.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.