Otthonról hívta a börtönnél szobrozó feleségét Budaházy

Lándori Tamás

Lándori Tamás

2017. február 13., hétfő 16:36, frissítve: kedd 08:16

Hétfőn a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetben arra utasították Budaházy Györgyöt, hogy pakolja össze a holmiját, előzőleg pedig rendőrök jártak a házuknál, hogy felmérjék a testre erősíthető nyomkövető használatának lehetőségét – értesült lapunk. Mindez előre jelezte, hogy a terrorcselekmény miatt első fokon tizenhárom év fegyházra ítélt férfi rövidesen házi őrizetbe kerül az előzetes letartóztatásból. Úgy tudjuk, hétfőn kiengedték a másod- és negyedrendű vádlottakat is.

Mindig az ítélőtábla szigorú

Budaházy György ügyvédje, Szikinger István lapunktól értesült a hírről. Elmondta, egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást a kényszerintézkedés enyhítéséről, de már várták a döntést, miután nemrég ezt célzó indítvánnyal fordultak a bírósághoz. Az ítélőtábla elutasította a kérelmet, így – a védelem fellebbezését követően – végül a Kúria dönthetett a házi őrizet elrendeléséről. 

 
Budaházy György a Fővárosi Bíróságon 2016. június 27-én
Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet
 

Szikinger beadványában azzal érvelt, hogy védence két hónapot töltött otthon a szigorú elsőfokú határozat után, mégsem kísérelt meg szökést – tehát az előzetes fogva tartás törvényi feltételei láthatóan nem állnak fenn.

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítéletének augusztusi kihirdetését követően döntött úgy, hogy házi őrizetre enyhíti Budaházy és több társa előzetes letartóztatását. Ez ellen a vádhatóság fellebbezett, ennek a Fővárosi Ítélőtábla idővel helyt is adott, így hetek múltán visszavitték a vádlottakat a börtönbe. A Kúria mostani döntése újabb fordulattal szolgált ez ügyben.

Kéretlen taxi

Értesüléseink szerint hétfőn délután Budaházy Györgyöt a Venyige utcai komplexumból átszállították a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe, ahol a bejárat előtt kisebb csoport gyűlt össze. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 
Többen várták Budaházy Györgyöt
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

Budaházy családja arra számított, hogy a szokásos módon kiengedik a terheltet az épületből, ahonnan velük távozhat haza. Ezzel szemben az egyenruhások szállították otthonába a férfit, aki hiába kérte, értesítsék a rá várakozókat, hogy feleslegesen állnak a kapuban. Budaházy György végül otthonról hívta fel a börtönnél szobrozó feleségét.

Budaházy György hétfő este rövid interjút adott a Hír TV-nek. Szerinte üzenetértékű, hogy a Gergényi-perrel egy napon engedték ki az előzetesből.

„Örülök természetesen, és hát köszönöm azoknak a bíróknak, akik úgy látom végre megfelelően értelmezték a jogot, ahogy kell, és a szabadlábra helyezésről szóló indítványunknak másodfokon helyt adtak és úgy bírálták el, hogy hazajöhettem. Egy kicsit furcsa, hogy pont ezen a napon, amely napon ugye Gergényi és társai lényegében fel lettek mentve jogerősen – mert ez az ítélet, amit ők kaptak, az lényegében ezt jelenti – ezen a napon mi is szabadlábra kerültünk. Bár most ellenünk még nem szűnt meg az eljárás, ugyanúgy fenyegetve vagyunk, de azért más itthonról terheltként működni, meg más a börtönben” – fejtette ki a Hír TV-nek.

Morvai örül „barátja szabadulásának”

- Nagy öröm ért az amszterdami repülőtéren átszállva, Strasbourg és az Európai Parlament plenáris ülése felé: telefonon néhány mondatot beszélhettem Budaházy György barátommal, akit ma hazaengedtek az előzetes letartóztatásból - írta közleményében Morvai Krisztina, az EP független képviselője. Hozzátette, hogy „szívből reméli büntetőjogászként és magyar emberként, 2006-os szemtanúként és túlélőként, hogy Budaházy György soha többé nem lépi át a börtön kapuját, hanem otthon maradhat szeretteivel, s követik őt a Hunnia csoport többi tagjai is.”

 

A szerkesztő ajánlja