Kijevi forgatókönyvet kapunk nyugati producerrel?

MNO

2014. december 16., kedd 21:58, frissítve: szerda 07:00

Bár Budapesten nem röpködnek a Molotov-koktélok és nem folyik vér az utcákon, mint tavaly ilyenkor Kijevben, mégis felfedezhető a párhuzam a Majdan és a Kossuth tér eseményei között.

Ennek a forgatókönyvnek az első pontja volt, amikor diákok és civil szervezetek tüntetésekbe kezdtek Kijev főterén Amerika hathatós támogatása mellett. A Majdanon megjelenő tömegek az Európai Uniót éltető, kormányváltást követelő, valamint korrupcióellenes jelszavakkal vették birtokukba az utcát. Ismeretes, a magyar fővárosban gyakorlatilag ugyanezen transzparensek magyar hazai megfelelői alatt masíroztak – néha André Goodfriend amerikai ügyvivő kíséretével – az azóta is tartó tüntetések résztvevői.

Ezt követte Kijev utcáin a forgatókönyv második pontjaként a szélsőséges Jobboldali Szektor megjelenése, nyomukban pedig az addig békés tüntetéseken eldördültek az első lövések, elrepültek az első Molotov-koktélok. Ma Budapesten a Kossuth téri „Nincs hova hátrálnunk!” demonstráció sörösüveg-dobáló résztvevői között pedig megjelent az a Budaházy György, akit korábban azzal is vádoltak, hogy terrorszervezet vezetőjeként Molotov-koktélos és fegyveres támadásokat hajtott végre, hogy politikusokat félemlítsen meg.

Arra mindenki emlékszik, mi lett a történet kijevi verziójának vége: véres utcai összecsapások, majd még véresebb polgárháború következett; az elmúlt egy évben az Ukrajna területén folytatott nagyhatalmi játszmák sok ezer ukrán állampolgár életét követelték.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a magyar forgatókönyv vége; az sokat elárul ugyanakkor, hogy maga Orbán Viktor nehezményezte, hogy Amerika hazánkat műveleti területté nyilvánította. Ennek kapcsán Földi László titkosszolgálati szakértő a köztévében rámutatott: ha valamely országot „műveleti területnek” nyilvánítanak, az azt jelenti, hogy ott gyakorlatilag minden eszköz megengedett; szövetséges országok ilyen lépést nem tesznek egymás ellen – húzta alá.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.