Kik kovácsolhatnak tőkét a brutális gyilkosságból?

Kovács András

2012. július 16., hétfő 17:18, frissítve: hétfő 17:28

Az MNO-nak nyilatkozó politológusok úgy látják, hogy Bándy Kata tragédiájából egyetlen hazai párt kovácsolhat igazán politikai tőkét.

Ameddig nem állnak rendelkezésünkre konkrétumok a gyilkossággal kapcsolatban és nincsenek meg az indítékok, addig tág tere van a találgatásoknak, és sokan próbálják meglovagolni a tragikus eseményt – mondta el az MNO-nak Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a szörnyű eset felnagyítását segíti, hogy nyári időszak van, ráadásul a médiában bő teret kapott az ügy tárgyalása. Ha a motívumok és az indítékok ismertek lesznek, akkor vélhetően a kriminológusoké és a jogászoké lesz majd a főszerep – tette hozzá.

A Fidesz-frakcióban helyet foglaló kisgazda képviselők az elmúlt napok eseményei nyomán szükségesnek tartják a halálbüntetés visszaállítását. A Turi-Kovács Béla fideszes képviselő vezette Kisgazda Polgári Szövetségpárt hétfői közleményében azt írta: „Az elmúlt évek, de különösen az elmúlt napok eseményei azt igazolják, hogy a társadalom védelme megköveteli a halálbüntetés helyreállítását.”

A szakértő úgy vélekedett, hogy a Jobbik természetesen „fölül” a tragédiára, mivel a halálbüntetésen és az Európai Unióból való kilépésen kívül nincsen semmilyen témájuk. Ráadásul Gyöngyöspata óta egyre több kudarc éri a szélsőjobboldali pártot, ilyen például a Szegedi Csanád-ügy, valamint a balliberális erők is visszavették tőlük az utcát – vélekedett a politikai elemző. A pártban komoly problémákat okozott az is, hogy míg 2010-ben közel volt a támogatottságuk az MSZP-hez, addig mostanra jelentősen nőtt a kettőjük közötti különbség – tette hozzá.

Potyautas-effektus

Szólt arról is, hogy a halálbüntetést nem lehet bevezetni hazánkban, mivel nemzetközi szerződések, valamint európai uniós tagságunk nem teszi azt lehetővé, és ez korlátok közé szorítja a kormánypártok cselekvési lehetőségét. A kabinet többek között a rendőri jelenlét megerősítésével adhat helyes válaszokat – mondta Kiszelly.

A szakértő potyautas-effektusnak nevezte a politikusok viselkedését, mellyel az országos felháborodást keltő ügynél kihasználják az emberekben lévő felháborodást és a tehetetlenség érzését, amelyet tovább próbálnak korbácsolni, és így szert tenni politikai tőkére.

Gumibunkó

Hogy ki kovácsolhat a Bándy-gyilkosságból politikai tőkét? A kérdés magában rejti a választ: természetesen a Jobbik – véli Filippov Gábor. A Progresszív Intézet szakértője rögzítette, amíg az LMP a korrupciót, a Jobbik az általuk „cigánybűnözésnek” titulált politikai ütőkártyát veszi elő újra és újra. Bándy Kata meggyilkolása kapcsán utóbbi kerül majd elő.

A Jobbik nem is tétlenkedett sokáig. Hétfőn Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője az MTI-nek azt mondta: „A bestiális pécsi gyilkosság ismételten kiváltotta a magyar társadalom döbbenetét, és rávilágított arra a sajnálatos tendenciára, hogy a bűnözők egyre gátlástalanabb és egyre brutálisabb formákat választanak bűnelkövetéseiknél.” A Jobbikhoz közel álló internetes sajtótermékek meg is kezdték a hecckampányt. Filippov szerint az olvasók bejegyzései alapján úgy tűnik, erre lesz is kereslet. Hozzátette, a Jobbikot segíteni fogja az a Polt Péter által kiadott jelentés, melyet nemrég hoztak nyilvánosságra. A dokumentumból kiderül, hogy az élet elleni bűncselekmények száma a tavalyi évben komolyan emelkedett. Az elemző biztos benne, hogy a radikális párt ezt a tényt is meglovagolja majd a Bándy-gyilkosság kapcsán, és a halálbüntetés bevezetésének hangoztatása mellett „gumibunkóként” használja majd.

Filippov Gábor Kiszelly Zoltánhoz hasonlóan úgy látja, a Jobbiknak egyértelműen kapóra jött a pécsi ügy, hiszen a párt „egyre inkább kifogyóban volt a munícióból”.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.