Kiket néz hülyének Orbán Viktor?

Schwartz Ágnes

2018. február 2., péntek 18:42, frissítve: szombat 00:53

Vajon Geert Wilders hallott egyet is Orbán Viktor arab üzletemberekkel folytatott beszélgetéseiből? Vélhetően nem, különben a szélsőjobboldali holland politikus nem választotta volna iszlámellenes missziójához elvtársnak, sőt példaképnek a magyar miniszterelnököt. Orbán pár évvel ezelőtti megszólalásai között böngészve nekünk is többször leesett az állunk.

A Válasz.hu szerdán írt arról, hogy 2015 június 5-én az egyiptomi elnök budapesti látogatásakor Orbán ezeket mondta:

… Európában sok helyen félnek az iszlámtól, és ellenségesen néznek rá, de Magyarország nem ilyen hely… az iszlám a világ nagy lelki és szellemi alkotása, amiről csak a tisztelet hangján lehet beszélni… A magyarok a kulturális diverzitásban is hisznek, a kultúrák közötti különbség pedig a Jóisten adománya.

Pár nappal később, a kerítésépítés bejelentése előtt egy héttel, az Arab Bankok Szövetségének éves budapesti közgyűlésén gazdag arab bankárok és befektetők előtt behódolva a miniszterelnök így beszélt: (videó itt)

… Voltak persze csúcsok, és voltak mélypontok, de a magyarok és az arabok közötti szimpátia sohasem tűnt el sem az államközi kapcsolatokból, sem a gazdasági életből. 

… Engedjék meg, hogy emlékeztessem önöket arra is, hogy az a város, ahol most vannak, egy dinamikusan fejlődő turisztikai város. Évi 8-10 százalékos növekedésünk van, és ha önök hotelt akarnak kivenni ebben a városban, akkor leginkább arab tulajdonban lévő hotelekben tudnak megszállni, mert az elmúlt évtized egyik fejleménye az volt, hogy a budapesti hoteleket jelentős részben arab befektetők vásárolták föl. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Én szeretném önöket megnyugtatni és biztosítani afelől, hogy itt mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezetteket is tisztelettel fogadják. Az iszlámot, az önök civilizációs gyökereit itt rendkívül nagyra értékelik; mi úgy tekintünk arra, mint egy nagy lelki és szellemi építményre, amely nélkül a világnak azon a részén sem béke, sem boldogság, sem kiegyensúlyozott emberi élet nem jöhetne létre. Ezért számunkra az iszlám világból érkezett emberek nem fenyegetést jelentenek, hanem egy magas civilizáció képviselőiként üdvözöljük őket, és nem szégyellünk időnként tanulni sem tőlük.

… Most egy furcsa idézetet mondok önöknek. Ezt 2008-ban a pénzügyi válság után, talán 2009-ben az akkori római katolikus egyházfő, a pápa mondta, a következő mondattal lepett meg bennünket. Idézem őt, ezt mondta a keresztények pápája: „Újra kellene olvasni a Koránt. Ha a mi bankárjaink csupán egy kicsit ismerték volna a saria szabályait, ma nem tartanánk itt… Ez az a szemlélet és gondolkodásmód, ahogyan mi rátekintünk egy másik világból érkezett befektetői kultúrára, egy másik világból érkezett üzletember-delegációra, és várjuk, reméljük, hogy valami olyasmit adnak majd hozzá a mi gazdaságunkhoz, a mi nemzeti életünkhöz, amely javunkra válik, és ami érték.

Szeretném önöket emlékeztetni arra, hogy ez egy felemelkedő régió, és Magyarország is egy felemelkedő ország. Önök majdnem jó pillanatban érkeztek. Ha fél évvel ezelőtt jöttek volna, az még jobb lett volna üzleti szempontból, mert az elmúlt fél évben megkezdődött a Magyarországon lévő vagyon fölértékelődése. Ezért amire az önök figyelmét föl szeretném hívni, mint befektetési lehetőség, az ingatlanüzlet. Hiszen minden, amit most megvásárolnak Magyarországon, egy-két éven belül jelentősen nagyobb értékkel rendelkezik majd. Ezt azok az arab üzletemberek, akik már ideérkeztek korábban, pontosan tudják, és nagyon jelentős ingatlanbefektetéseket hajtottak végre. 

… Hogy kik lesznek sikeresek ebben az új kirajzolódó világban, és kik lesznek a vesztesek, senki sem tudja megmondani, vagy legalábbis biztosan senki sem tudja megmondani. Egy dolgot azonban tudunk, azt hiszem. Azt tudjuk, hogy aki bezárkózik, az vesztes lesz. 

… Ezért mi, magyarok úgy gondoljuk, hogy az önök világával, az arab világgal való politikai együttműködés a mi sikerünk egyik záloga. 

Orbán Viktor 2012-ben is beszélt arab üzletembereknek, de sem akkor, sem később nem említette a Közel-Keleten üldözött keresztények tragikus helyzetét, mint ahogy azt sem kérdezte meg, hogy a térség tehetős országai miért nem fogadják be sokkal nagyobb számban a muszlim menekülteket.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.