Kilőtték a farkast, most felfüggesztik őket

MNO

2015. november 5., csütörtök 13:06, frissítve: csütörtök 13:26

Felfüggeszti a Pécsi Állatkert tagságát a Magyar Állatkertek Szövetsége – írta a szervezet a csütörtöki közleményében.

A Magyar Állatkertek Szövetségének vezetősége a napokban többször is egyeztetett a szövetség tagságába tartozó Pécsi Állatkertben október 31-én, szombaton történt állatkiszabadulással kapcsolatban, amely során egy veszélyes állatnak minősülő farkas kijutott az intézmény területéről – írta közleményében a szervezet.

Hatósági vizsgálat is zajlik

A szövetség azt írja, sajnálja, hogy a Pécsi Állatkert gondozásában lévő farkast – amely Magyarországon fokozottan védett állatfajnak számít – el kellett pusztítani. Ugyanakkor bízik abban, hogy a folyamatban lévő hatósági vizsgálatok minden tekintetben megnyugtatóan tisztázzák az eset körülményeit.

„A Magyar Állatkertek Szövetségének elnöksége – a tagságába tartozó állatkertek vezetőivel egyeztetve – azt az egyhangú döntést hozta, hogy a hatósági vizsgálatok lezárásáig felfüggeszti a Pécsi Állatkert tagságát, esetleges további intézkedéseket pedig a vizsgálatok eredményei alapján, annak ismeretében foganatosít”

Állatvédők patkányozták le a farkasölő pécsi igazgatót

A netes népharag Szatyor Miklós, a szombaton megszökő farkast lelövő pécsi állatkert igazgatója ellen fordult. A rendőrségi vizsgálat még folyik, de közel tízezren már így is biztosak az igazukban: a megtört vezetőnek mennie kell. Farkasok közt élő szakértők azonban csendre intenek. Cikkünket erre találja.

– áll a közleményben. Az indoklás szerint a Magyar Állatkertek Szövetsége – amelynek a pécsiekkel együtt 13 tagja van – elvárja, hogy a tagságába tartozó intézmények működése mindenben a vonatkozó jogszabályok és szakmai irányelvek szerint történjen, méghozzá olyan módon, amellyel mindenkinek példát mutatnak állatszeretetből is. Ugyanakkor elvárja azt is, hogy az egyes állatkertek a veszélyes állatok tartásáról biztonságosan, ember életét és testi épségét nem veszélyeztető módon gondoskodjanak. A szövetség abban érdekelt, hogy a pécsieknek is a fenti szempontoknak megfelelő állatkertjük legyen – zárul a közlemény.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.