Kinek kellett volna elolvasni a meghekkelt Orbán-interjút?

Lándori Tamás

Lándori Tamás

2017. szeptember 28., csütörtök 18:58, frissítve: csütörtök 19:07

„Ez egy bértollnok által írt, alákérdezős interjú volt” – mondta a tavaly karácsonykor nagy port kavart, „meghekkelt” Orbán-interjú eredetijéről a Fejér Megyei Hírlap akkori főszerkesztője, Zajácz D. Zoltán a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, ahol csütörtökön elkezdődött az újságtól kirúgott két szerkesztő pere. Zajácz ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy – miközben szabadságát töltötte – miért nem szakított időt arra, hogy elolvassa a másnap megjelenő szöveget.

Hajnal Csilla felelős szerkesztő és Klecska Ernő lapszerkesztő azért adtak be keresetet volt munkáltatójuk ellen, mert szerintük alaptalanul tették felelőssé és bocsátották el őket azért, hogy valaki a napilapban végül megjelent szövegben elhelyezett néhány viccesnek szánt mondatot. A volt főszerkesztő tanúként jelent meg. Mint mondta, maga is indított volna munkaügyi pert az elbocsátásának háttere miatt, csakhogy munkaszerződése alapján vezetőnek minősült, akinek indoklás nélkül lehet felmondani – így nem lett volna mit támadni a bíróságon.

Azt azonban kifejtette, egy korábbi belső utasítás szerint a kiadó veszprémi központjából érkező, kötelezően megjelentetendő anyagokat (ilyen volt az ominózus miniszterelnöki interjú is) a lapnál tartalmilag nem módosíthatták, nem szerkeszthették, azokat ugyanis már a központban készre dolgozták. Így az ilyen cikkeket a helyi lap szerkesztőinek elolvasniuk sem volt kötelező – szögezte le. Jelezte, úgy tudja, a szöveg a központból való beérkezését követően csak néhány percig volt Hajnal Csilla gépén, mielőtt továbbította a nyomdába. – Ennyi idő alatt sem elolvasni, sem meghamisítani nem lehet – jelentette ki Zajácz D. Zoltán.

Elekes András lapigazgató az előzőekkel ellentétben úgy fogalmazott tanúvallomásában, hogy egy szerkesztőnek szakmai kötelessége elolvasni minden interjút, ami a lapban megjelenik, függetlenül attól, hogy a cég protokollja ezt megköveteli-e. Elekes egyébként jelenleg úgy alkalmazott a cégnél, hogy másfél év múlva esedékes nyugdíjazásáig már nem kell dolgoznia – felmentették a munkavégzés alól.

Szintén kihallgatták azt a szerkesztőt, aki a veszprémi központból az interjút továbbította Székesfehérvárra. A hamisítás kapcsán jelentőséggel bírhat, hogy ő határozottan állította, már a Fejér Megyei Hírlap logójával küldte el az anyagot, míg Hajnal Csilla ugyanilyen bizonyossággal közölte, hozzá egy embléma nélküli verzió érkezett.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A per januárban folytatódik, további hat tanú meghallgatásával.

A Fejér Megyei Hírlapot is kiadó Pannon Lapok Társaságát 2016-ban az az osztrák vállalkozó, Heinrich Pecina vásárolta meg, aki a Népszabadságot is megszerezte nem sokkal a viharos megszüntetése előtt.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.