Kinek kellett volna elolvasni a meghekkelt Orbán-interjút?

2017. szeptember 28., csütörtök 18:58, frissítve: csütörtök 19:07

„Ez egy bértollnok által írt, alákérdezős interjú volt” – mondta a tavaly karácsonykor nagy port kavart, „meghekkelt” Orbán-interjú eredetijéről a Fejér Megyei Hírlap akkori főszerkesztője, Zajácz D. Zoltán a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, ahol csütörtökön elkezdődött az újságtól kirúgott két szerkesztő pere. Zajácz ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy – miközben szabadságát töltötte – miért nem szakított időt arra, hogy elolvassa a másnap megjelenő szöveget.

Hajnal Csilla felelős szerkesztő és Klecska Ernő lapszerkesztő azért adtak be keresetet volt munkáltatójuk ellen, mert szerintük alaptalanul tették felelőssé és bocsátották el őket azért, hogy valaki a napilapban végül megjelent szövegben elhelyezett néhány viccesnek szánt mondatot. A volt főszerkesztő tanúként jelent meg. Mint mondta, maga is indított volna munkaügyi pert az elbocsátásának háttere miatt, csakhogy munkaszerződése alapján vezetőnek minősült, akinek indoklás nélkül lehet felmondani – így nem lett volna mit támadni a bíróságon.

Azt azonban kifejtette, egy korábbi belső utasítás szerint a kiadó veszprémi központjából érkező, kötelezően megjelentetendő anyagokat (ilyen volt az ominózus miniszterelnöki interjú is) a lapnál tartalmilag nem módosíthatták, nem szerkeszthették, azokat ugyanis már a központban készre dolgozták. Így az ilyen cikkeket a helyi lap szerkesztőinek elolvasniuk sem volt kötelező – szögezte le. Jelezte, úgy tudja, a szöveg a központból való beérkezését követően csak néhány percig volt Hajnal Csilla gépén, mielőtt továbbította a nyomdába. – Ennyi idő alatt sem elolvasni, sem meghamisítani nem lehet – jelentette ki Zajácz D. Zoltán.

Elekes András lapigazgató az előzőekkel ellentétben úgy fogalmazott tanúvallomásában, hogy egy szerkesztőnek szakmai kötelessége elolvasni minden interjút, ami a lapban megjelenik, függetlenül attól, hogy a cég protokollja ezt megköveteli-e. Elekes egyébként jelenleg úgy alkalmazott a cégnél, hogy másfél év múlva esedékes nyugdíjazásáig már nem kell dolgoznia – felmentették a munkavégzés alól.

Szintén kihallgatták azt a szerkesztőt, aki a veszprémi központból az interjút továbbította Székesfehérvárra. A hamisítás kapcsán jelentőséggel bírhat, hogy ő határozottan állította, már a Fejér Megyei Hírlap logójával küldte el az anyagot, míg Hajnal Csilla ugyanilyen bizonyossággal közölte, hozzá egy embléma nélküli verzió érkezett.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A per januárban folytatódik, további hat tanú meghallgatásával.

A Fejér Megyei Hírlapot is kiadó Pannon Lapok Társaságát 2016-ban az az osztrák vállalkozó, Heinrich Pecina vásárolta meg, aki a Népszabadságot is megszerezte nem sokkal a viharos megszüntetése előtt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.