Kínos cigány saga

Markotay Csaba

Markotay Csaba

2016. január 23., szombat 05:00

Úgy látszik, a dél-amerikai filmsorozatok mintájára minden napra jut egy újabb fejezet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) körül kialakult már-már komédiába illő háborúskodásból. Tegnap 10 órára hirdette meg a roma szervezet hétfői közgyűlésén vitatott módon megválasztott ideiglenes elnöke, hogy átveszi az ORÖ hivatalát. Az újságírók azonban hiába vártak a hatalomátvételre.

Balogh János csak másfél órával később jelent meg a Dohány utcai székházban, s rögtönzött sajtótájékoztatóján annyit mondott, elmarad az általa meghirdetett átadás-átvétel, várják a kormányhivatal álláspontját az ügyben. Szavaiból kiderült, a Farkas Flóriánnal szimpatizáló politikusok semmilyen hivatalos dokumentummal nem rendelkeznek arról, hogy a hétfői botrányos közgyűlésen született döntések törvényesek lennének.

Mint arról beszámoltunk, az ORÖ-ben hétfőn csaknem tettlegességig fajult a vita, amikor a szervezet rendkívüli közgyűlésén vitatott módon leváltották az önkormányzat kórházban fekvő elnökét. Hegedüs Istvánt infarktus gyanújával kezelik, ám ez a Farkas Flórián miniszterelnöki biztossal szimpatizáló ellenzéket nem zavarta. Vele együtt leváltották a hivatalvezetőt is, Buri Edinát, aki egyébként több politikus kíséretében csütörtökön „visszafoglalta” hivatalát.

Az egyre kínosabb cigányügyben a végső szót a budapesti kormányhivatal mondhatja ki, ugyanis ez az állami szervezet látja el az ORÖ törvényességi felügyeletét. A hétfői közgyűlés határozatait egyébként az ideiglenes „elnök” szerint csütörtökön adták le, így várhatóan a jövő hét második felében dönthet azokról a hivatal.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.23.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.