Kínos helyzetbe kerülhet Budapest – a főváros nem kér az Eliosból?

2018. március 5., hétfő 09:45, frissítve: hétfő 12:34

Roppant kínos lenne Magyarország és Budapest kormánypárti vezetése számára egyaránt, ha a fővárosban a következő két évben tervezett közvilágítás-korszerűsítést az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető – korrupciós botrányba keveredett – Elios Zrt. nyerné el – tudta meg a Magyar Nemzet belső városházi forrásokból.

Hivatalosan nem is nyilatkozik senki a városvezetésből a folyamatban lévő közbeszerzési eljárásról, amelyet a Fővárosi Közgyűlés még tavaly augusztus 30-i döntése alapján a felerészt önkormányzati tulajdonú Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. írt ki. A fővárosi képviselők akkor tizenöt kerületet érintően 7000 elavult fényforrás LED-lámpára cserélésére 1,05 milliárd forintos keretet hagytak jóvá. A fővárosi önkormányzat 900 millió forintos támogatását a BDK Kft. 150 millió forinttal egészíti ki úgy, hogy a LED-lámpák felszerelését a cég saját dolgozói végzik el.

– Biztos vagyok abban, hogy magas minőségű világítás lesz Budapesten, korrekt áron – közölte a Magyar Nemzet kérdésére Pap Zoltán, a BDK ügyvezetője. Elmondta: jelenleg a közbeszerzési eljárás „elektronikus árlejtéses” szakaszában tart. Hozzáfűzte, hogy a részletekről természetesen ő sem nyilatkozhat, így arról sem, hogy hányan tettek ajánlatot a 2017. november 9-én kiírt pályázati felhívásra az idén január végén lejárt határidőig. Mint mondta: arra számít, hogy nyárig lezárul az eljárás, és akkor azonnal hozzákezdhetnek a valóban elavult nagynyomású nátriumlámpatestek cseréjéhez. – Az elbírálás szempontjai nyilvánosak. Három lényeges kérdést kell vizsgálni: a megajánlott árat, a beépített teljesítményt, amely ebben az esetben akkor jó, ha az minél alacsonyabb, és a jótállási időt. Az energiaköltségekben jelentkező megtérülési idő 13-15 év, a LED-lámpák élettartama pedig 18-20 év – mondta Pap Zoltán. Arra a kérdésre, hogy azokban a városokban, ahol már volt ilyen csere, sokan panaszkodtak a közvilágítás romlására, az ügyvezető azt mondta: a Rákóczi hídon, az Árpád hídon, a Vérmező parkban vagy a zuglói Füredi úti lakótelepen kicserélt lámpák bizonyítottak, a műszaki előírásokból most sem engednek.

A BDK honlapján található dokumentumokból ugyanakkor kiderült: hasonló lámpacsere történt 2015-ben a Pók utcai lakótelepen, amelyet 233 fényforrás cseréjével éppen az Elios Zrt. nyert el. Akkor a 444.hu Tiborczék LED-lámpáit nem szeretik az óbudai lakótelepen című cikkére a BDK úgy reagált, hogy a lakók panaszának egy része jogos volt, s a jövőben a sűrűn lakott helyeken „semleges helyett melegebb fehér fényt” fognak alkalmazni. A cég szerint minden közbeszerzési eljárásuk nyílt, megismerhető pályázat volt, több résztvevővel. Az Elios beszállítójaként ismertté vált Tungsram-Schréder az Árpád fejedelem útján és a Vérmezőn több mint száz lámpát, a Rákóczi hídon pedig a Lisys-konzorcium 60 lámpát cserélhetett. Budapesten a közeljövőben újabb 30 ezer, középtávon pedig további 80 ezer lámpatest cseréje lesz esedékes a főváros úgynevezett közvilágítási mesterterve alapján.

Az OLAF-jelentéssel és Tiborcz Istvánnal foglalkozó összes cikkünket ide kattintva olvashatják.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.05.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.