Kirúgnák a milliós „mutyikat” leleplező polgármestert

Kovács András

2012. április 16., hétfő 19:20, frissítve: hétfő 19:42

Feloszlatással mozdítaná el a helyéről Tompa képviselő-testülete Homoki-Szabó Róbert polgármestert, aki korábban vizsgálatot indított több gyanús beruházás kapcsán. A hírTV Célpont című műsorának beszámolója szerint több tízmilliós kár érte a települést. A város első embere az MNO-nak arról beszélt, hogy a vizsgálatok során folyamatosan akadályozták munkájában.
A tompai beruházás kapcsán helyszíni szemlét tartott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is, amelynek során leginkább a pályázati dokumentáció egyes részeit hiányolták, ezek nélkül ugyanis nem lehet megállapítani, hogy hibás teljesítés történt-e. A jegyzőkönyv rámutat: ugyanazon a helyszínen két beruházás is zajlott egy időben. A pályázatban benyújtott tervek a pályázati részt és az önkormányzati külön megrendelést is tartalmazták, de a különböző finanszírozású részek nem voltak megkülönböztetve a terveken. A hiányzó dokumentáció benyújtására április 16-ig kapott haladékot az önkormányzat, emellett a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség felszólította a várost, hogy a szükséges garanciális javításokat végeztesse el a beruházás kivitelezését végző céggel.

Kedden feloszlathatja magát a tompai képviselő-testület, így megszűnhet a polgármester és a testület mandátuma – tudta meg az MNO. A képviselők a feloszlatás okaként azt jelölték meg, hogy a település ellen lejárató kampány indult az országos médiában, amely mögött szerintük Homoki-Szabó Róbert Tompa polgármestere áll.

Mint ismert, a hírTV Célpont című műsora arról számolt be, hogy 12 millió forintért épült játszótér a 4,5 kilométerre a város központjától, amelyet egy legelőn alakítottak ki. A főtér felújítására 80 millió forintot költöttek az előző ciklusban, amely akkor lett gyanús Homoki-Szabónak, amikor az egyik zászlórúd kidőlt. A televízió riportjából az is kiderült, hogy az előző ciklushoz kötődő képviselők akadályozzák a vizsgálatokat.

„Nem támogatják a tiszta viszonyokat”

Megválasztásom óta szeretnék tiszta, átlátható viszonyokat, korrekt pénzügyi helyzetet, felelős gazdálkodást mind az intézményeinknél, mind az önkormányzatnál – mondta el az MNO-nak Homoki-Szabó Róbert, Tompa városának polgármestere. Nem vagyok híve a felesleges, veszteséges, pazarló gazdálkodásnak, a megtörtént beruházásoknál a kivitelezők részéről megkövetelem a garanciális, első osztályú teljesítést, ami természetes kellene, hogy legyen, de sajnos korábban nem volt az – tette hozzá.

Homoki-Szabó rámutatott arra, hogy az előző ciklusban történtek olyan döntések, beruházások, amelyek felülvizsgálata szükségesnek bizonyult, több korábbi probléma napvilágot látott, amelyekben az elmúlt két évben köztem és a képviselők között nem alakult ki egységes álláspont, a testület, úgy tűnik, nem támogatja a rendet, a tiszta viszonyokat.

Az egész selejt

Tompán két olyan beruházást zártak le, amelynek vizsgálata folyamatban van, a városközpont-rekonstrukció és az orvosi rendelő felújítása – hangsúlyozta a polgármester. A városközponttal kapcsolatban műszaki szakértői szakvélemény áll rendelkezésre, mely szerint az egész beruházás selejt, helyenként balesetveszélyes – tette hozzá. Már az előző polgármester jelezte minőségi kifogásait a kivitelezővel szemben, aki az átadás óta eltelt közel két évben négy határnapot tűzött a hibák kijavítására, de eddig még nem teljesítette teljes körűen a hiányosságokat.

Homoki-Szabó tárgyalt a kivitelező cég ügyvezetőjével, többször a cég küldötteivel és a műszaki ellenőrrel bejárta a területet, jelezte a hibákat, öt testületi ülésre vitte be napirendi pontként a beruházással kapcsolatos problémákat és a megoldási javaslatokat, amelyeken a meghívás ellenére a cég képviselője nem jelent meg. Miután tárgyalásos úton semmi előrelépés nem történt, kezdeményeztem a polgári jogi, büntető feljelentések megtételét, de vagy a jegyző nem tette meg a szükséges büntetőjogi lépéseket, vagy a testület nem hatalmazott fel a jogos polgári igény érvényesítésére – mutatott rá a polgármester.

Ez miért okoz problémát?

Tompa első embere elmondta, hogy az orvosi rendelő kapcsán szintén kár érte az önkormányzatot, 2,3 millió forint értékben pénzügyi, valamint a tető – szakvélemények szerinti nem tökéletes – állapota miatt műszaki kár is érte a települést, ennek ellenére a képviselő-testület ez ügyben sem akarja megtenni a szükséges jogi lépéseket.

Jól jellemzi a helyzetet, hogy az államkincstár vizsgálata során négy szakember vett részt a vizsgálatban, az önkormányzat részéről műszaki szakértő és statikus járt el, és a hat szakértői vélemény egybehangzó volt – derült ki Homoki-Szabó ismertetéséből. „Ennek ellenére a vállalkozóval a testület döntése alapján megegyezünk, egy újabb műszaki szakember véleményének bekérésére, majd a szakember kijelölésekor a vállalkozó visszalépett.”

Megválasztásom után minden testületi ülésről, lakossági fórumról, közmeghallgatásról tévéfelvétel készül, és a helyi kábelcsatornán 3-5-ször vetítésre került, mivel a lakosság hiteles tájékoztatását fontosnak tartom – mondta a város polgármestere. Hogy ez miért okoz problémát a képviselőknek, azt nem tudom – zárta szavait a városvezető.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.