Kitiltották az LMP-t a bizottságból: már korábban Soros-bérencezték Szél Bernadettet

MN

2018. január 15., hétfő 16:59, frissítve: kedd 07:32

„Németh Szilárd azt üzente: kitiltana a nemzetbiztonsági bizottságból. Pedig ő is tudja, ezt nem teheti meg. Ha mégis megteszik, minden létező jogi eszközt igénybe fogunk venni” – írta közösségi oldalán Szél Bernadett, miután a bizottság fideszes tagja kitilotta az ülésről. Döntését azzal indokolta, hogy az LMP-s politikusok összevissza hazudoztak a nemzeti konzultáció alatt, mindvégig a „Soros-tervet támogatták”, „folyamatos fúrásban voltak”.

Szél Bernadett a Facebookon azt írta: „a fideszes nagy gondolkodó persze ezzel be is ismerte, hogy minden, amit a Soros-hálózatról mondtam, az igaz. És minden, amit ők mondanak róla: hazugság”.

Az LMP társelnöke, a bizottság tagja hozzáfűzte: „Üzenem az uraknak: tudom, hogy fáj, hogy van a parlament egyik legfontosabb bizottságban olyan képviselő, aki dolgozik, kérdez, és nem hagyja, hogy aljas propagandává süllyesszék a nemzetbiztonságot; de nem fogom hagyni magam: ott leszek az üléseken, és tovább fogok azért dolgozni, hogy minden egyes alkalommal bebizonyítsam: hazudnak.”

Szél a 444-nek elmondta, szerinte azért tiltották ki, mert az előző ülésen „szokatlan alapossággal” kérdezte az Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH), amely a Soros-hálózat működéséről számolt be. Azon az ülésen egyértelműen kiderült, nincs olyan, hogy Soros-hálózat, ezt semmilyen szakmai anyag nem támasztja alá – jelentette ki a képviselő. Mint mondta, a titkosszolgálat olyan minőségű anyagot mutatott be, amilyet bárki össze tud gyűjteni az internetről. Az LMP társelnöke úgy véli, a Fidesz bejelentésének épp ez a célja: el akarják érni, hogy „az emberek már csak a propagandavalóságot ismerjék a valóság helyett”. Ez volt az oka, hogy fordult az AH-hoz fordult, hogy oldják fel a titkosítást, ugyanis „a jelentés felül van minősítve”, és ha nyilvánosságra kerülne, akkor a közvélemény világosan látná, hogy nincs semmiféle Soros-hálózat.

Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke megkeresésünkre abszurdnak nevezte Németh Szilárd felvetését. „Jól mutatja a Fidesz és Németh Szilárd demokráciafelfogását ez a javaslat” – fogalmazott a szocialista politikus, leszögezve, hogy Szél Bernadett teljes jogú tagja a bizottságnak, joga van részt venni az ülésein. „A nemzetbiztonsági bizottság tagját nem lehet kizárni egy ülésről semmilyen témában” – fűzte hozzá. Molnár Zsolt ezt csak politikai kommunikációnak tartja, és azt gondolja, éppen azért van szükség kormányváltásra, hogy ne lehessenek ilyen nyilatkozatok.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Szél Bernadett is hasonlóképpen látja: a mostani szabályok alapján nem lehet őt kitiltani. A 444-gyel közölte, úgy készül, jelen lesz az ülésen, és ha ezt bármilyen módon megpróbálják megakadályozni, akkor „minden jogorvoslati lehetőséget” igénybe fog venni.

„Szél Bernadett ott lesz a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, amelyről Németh Szilárd ki akarja tiltani az országgyűlési képviselőt és pártját” – erről Demeter Márta, az ökopárt képviselője beszélt a Hír TV Newsroom című műsorában. Demeter Márta szerint a fideszes nemzetbiztonsági elnök semmilyen törvényes módon nem akadályozhatja meg az LMP képviselőjének, hogy részt vegyen a bizottság ülésén.

„Látszik ebből a nyilatkozatból is, egyértelműen bebizonyosodott, hogy amit Szél Bernadett mondott a Soros-tervvel kapcsolatban, hogy nem létezik: igaz. Amit pedig Németh Szilárd és Fidesz állít a Soros-tervvel kapcsolatban, az mind hazugság. Hiszen látszik, rendkívül zavarja a Fideszt és Németh Szilárdot, hogy nemzetbiztonsági bizottságnak van olyan tagja, aki rendkívül aktívan dolgozik, és aki folyamatosan leleplezi a Fidesz hazugságait. A Fidesznek erre pedig semmilyen válasza nincsen” – mondta el a képviselő.

Németh Szilárd hétfői sajtótájékoztatóján a kérdésre, hogy milyen alapon lehet „kitiltani” a nemzetbiztonsági bizottság üléséről Szél Bernadettet – aki tagja a testületnek –, úgy reagált: nincs kitiltva senki, de azon az ülésen, amelyen a Soros-terv téma lesz, az LMP-s tag nem vehet részt, mert „egészen mást képvisel, mint a magyar érdek”.

„Ez egy agyrém! Kizárt!” – mondta Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője az Alfahír kérdésére, hogy ki lehet-e tiltani egy bizottsági tagot egy ülésről. A politikus közölte: Szél Bernadettet nem Németh Szilárd, nem Orbán Viktor és nem is a Fidesz, hanem a magyar választók, és általuk az LMP-frakciója delegálta a testületbe.

„Sőt, Szél Bernadett tagságát még Németh Szilárd is megszavazta” – jegyezte meg Mirkóczki. A jobbikos képviselő szerint a kormánypárti politikusok „mindenkit kitiltanának, vagy betiltanának. Ez így nem működhet tovább. A 2018-as választások után nem is fog”.

„Németh Szilárd beleőrült a sorosozásba, és most messzire gurult a gyógyszere!” – jelentette ki Mirkóczki. úgy véli, aki ilyen kijelentést tesz, mint most a nemzetbiztonsági elnök, annak nincs helye sem a nemzetbiztonsági bizottságban, sem a magyar közéletben.

A közmédia hétfő este már úgy tálalta a kitiltási ügyet, hogy nem Németh Szilárd, hanem a Fidesz tiltotta ki Szél Bernadettet a Soros-tervvel foglalkozó nemzetbiztonsági bizottság üléséről. Ez azért is érdekes, mert múlt csütörtökön Tuzson Bence az Echo TV műsorában arról beszélt, hogy szerdán a kormány egy olyan törvénycsomagról tárgyal, „amelyik a Soros-terv megakadályozása végett fog majd a kormány asztalára kerülni”. 

A Fidesz nem először húzza elő a „Soros-bérenc”-kártyát Szél Bernadett és az LMP kapcsán. A kormánypárti sajtó már hetekkel ezelőtt arról cikkezett, hogy a párt Soros György-féle szervezetekkel tart kapcsolatot és működik együtt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.