Kizárhatják a kamarából az elítélt orvost

Kuslits Szonja

Kuslits Szonja

2016. december 13., kedd 17:54, frissítve: kedd 20:03

Szerdán napirenden lesz, és az orvosi kamra országos elnöksége várhatóan feljelentést is tesz az etikai bizottságnál annak az onkológus-nőgyógyásznak az ügyében, akit a múlt héten másodfokon vesztegetés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Lehetséges, hogy egy időre a kamarából is kizárják, de erről az etikai bizottság dönt majd – tudta meg a Magyar Nemzet.

Lapunknak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke elmondta: az elnökség holnap ülésezik először azóta, hogy a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház orvosa ügyében ítélet született. Éger szerint meghozzák majd a szükséges döntéseket.

Ha ki is zárják, újra praktizálhat majd

Kiderült: a kamara a másodfokú ítélet néhány nappal korábbi nyilvánosságra kerülése előtt nem tudott arról, hogy mi zajlik a veszprémi kórházban. Eddig ugyanis sem a panaszosok, sem az illetékes kórházigazgató nem tett feljelentést náluk.

– Nem tudok arról, hogy a kórházigazgató, aki a hírek szerint bűnügyi feljelentést tett, az orvosi kamara illetékes szerveit is megkereste volna – mondta az elnök. Szerint fontos rávilágítani arra is, hogy jelenleg a kamarának nincs joga arra, hogy bárkit korlátlanul eltiltson a szakma gyakorlásától, vagyis ha az etikai vizsgálat után az orvost ki is zárják egy bizonyos időre, előbb-utóbb ismét praktizálhat majd.

Mint ismert, az onkológus-nőgyógyász súlyos állapotban lévő, daganatos betegeitől 150 ezer forintot kért olyan műtétek elvégzéséért, amelyeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott. Ráadásul pácienseinek a kontroll sem volt ingyenes az állami fenntartású kórházban, ezért 15 ezer forintot kért a specialista. Ha valaki nem tudott fizetni a tb által finanszírozott vizsgálatért, közölte, hogy a legközelebbi alkalommal hozza a pénzt. A bíróság a múlt héten úgy döntött, a nőgyógyász továbbra is gyakorolhatja hivatását, mivel bár bűnösségéhez nem fér kétség, társadalmi érdek, hogy folytassa orvosi tevékenységét.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Éger Istvánt azért kerestük, mert a hazai rezidensek és szakorvosok ma nyílt levélben fordultak a MOK etikai kollégiumához, mivel úgy vélik, a kamarának is vizsgálatot kellene indítania az orvos ellen.

Meg kell óvni a bizalmat!

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete – lapunkhoz is eljuttatott – nyílt levelükben azt írták, tekintettel arra, hogy a jogerős ítélet kapcsán a sajtóban súlyos, a hivatás tisztaságát, hitelességét és a betegek bizalmát megrendítő állítások jelentek meg, kérik, hogy az etikai kollégium elnöke, Wittman István adjon ki hivatalos közleményt állásfoglalásáról és az etikai vizsgálat eredményéről. Ha a vizsgálat még nem indult meg, arra kérik, hogy rendelje el annak megindítását.

A nyílt levélben arra is kitértek: szükséges, hogy az orvosszakma nyilvánosan is megszólaljon a munkájához elengedhetetlen orvos-beteg bizalom megóvása érdekében, és demonstrálja az orvosi eskü melletti kiállást.

Éger István a nyílt levéllel kapcsolatban megjegyezte, az íróinak, mint kamarai tagoknak tudniuk kellene, hogy ilyen esetben nem az etikai kollégium, hanem a bizottság az illetékes.

 

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.