Kizárhatják a kamarából az elítélt orvost

2016. december 13., kedd 17:54, frissítve: kedd 20:03

Szerdán napirenden lesz, és az orvosi kamra országos elnöksége várhatóan feljelentést is tesz az etikai bizottságnál annak az onkológus-nőgyógyásznak az ügyében, akit a múlt héten másodfokon vesztegetés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Lehetséges, hogy egy időre a kamarából is kizárják, de erről az etikai bizottság dönt majd – tudta meg a Magyar Nemzet.

Lapunknak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke elmondta: az elnökség holnap ülésezik először azóta, hogy a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház orvosa ügyében ítélet született. Éger szerint meghozzák majd a szükséges döntéseket.

Ha ki is zárják, újra praktizálhat majd

Kiderült: a kamara a másodfokú ítélet néhány nappal korábbi nyilvánosságra kerülése előtt nem tudott arról, hogy mi zajlik a veszprémi kórházban. Eddig ugyanis sem a panaszosok, sem az illetékes kórházigazgató nem tett feljelentést náluk.

– Nem tudok arról, hogy a kórházigazgató, aki a hírek szerint bűnügyi feljelentést tett, az orvosi kamara illetékes szerveit is megkereste volna – mondta az elnök. Szerint fontos rávilágítani arra is, hogy jelenleg a kamarának nincs joga arra, hogy bárkit korlátlanul eltiltson a szakma gyakorlásától, vagyis ha az etikai vizsgálat után az orvost ki is zárják egy bizonyos időre, előbb-utóbb ismét praktizálhat majd.

Mint ismert, az onkológus-nőgyógyász súlyos állapotban lévő, daganatos betegeitől 150 ezer forintot kért olyan műtétek elvégzéséért, amelyeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott. Ráadásul pácienseinek a kontroll sem volt ingyenes az állami fenntartású kórházban, ezért 15 ezer forintot kért a specialista. Ha valaki nem tudott fizetni a tb által finanszírozott vizsgálatért, közölte, hogy a legközelebbi alkalommal hozza a pénzt. A bíróság a múlt héten úgy döntött, a nőgyógyász továbbra is gyakorolhatja hivatását, mivel bár bűnösségéhez nem fér kétség, társadalmi érdek, hogy folytassa orvosi tevékenységét.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Éger Istvánt azért kerestük, mert a hazai rezidensek és szakorvosok ma nyílt levélben fordultak a MOK etikai kollégiumához, mivel úgy vélik, a kamarának is vizsgálatot kellene indítania az orvos ellen.

Meg kell óvni a bizalmat!

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete – lapunkhoz is eljuttatott – nyílt levelükben azt írták, tekintettel arra, hogy a jogerős ítélet kapcsán a sajtóban súlyos, a hivatás tisztaságát, hitelességét és a betegek bizalmát megrendítő állítások jelentek meg, kérik, hogy az etikai kollégium elnöke, Wittman István adjon ki hivatalos közleményt állásfoglalásáról és az etikai vizsgálat eredményéről. Ha a vizsgálat még nem indult meg, arra kérik, hogy rendelje el annak megindítását.

A nyílt levélben arra is kitértek: szükséges, hogy az orvosszakma nyilvánosan is megszólaljon a munkájához elengedhetetlen orvos-beteg bizalom megóvása érdekében, és demonstrálja az orvosi eskü melletti kiállást.

Éger István a nyílt levéllel kapcsolatban megjegyezte, az íróinak, mint kamarai tagoknak tudniuk kellene, hogy ilyen esetben nem az etikai kollégium, hanem a bizottság az illetékes.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.