Nyílt levelet írtak Tarlósnak: klímaberendezést a hármas metróba!

MN

2017. augusztus 11., péntek 15:34, frissítve: péntek 15:54

Az orosz gyártótól befolyó kötbérből szereltetne klímát a felújított metrókocsikba az érdekvédelmi szervezet.

Hőség, párás és elhasználódott levegő – ezt tapasztalhatja a legnagyobb meleg idején az, aki a hármas metró felújított kocsijaira száll fel. A járműveket Budapest vezetése ugyanis klímaberendezés nélkül rendelte meg, az elviselhető közérzetről a mennyezetre szerelt ventilátorok igyekeznek tenni, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy ez kevés.

A Közlekedő Tömeg nevű utas-érdekvédelmi szervezet most azt kéri nyílt levelében Tarlós István főpolgármestertől, hogy a felújított szerelvények sorozatos üzemzavarai miatt az orosz gyártótól bezsebelt kötbért – ez kétmilliárd forint körüli összeget jelent – költsék a járművek klímával történő felszerelésére.

Szerintük „a klímaberendezések beszerelési költségének jelentős hányada fedezhető” lenne az összegből, a maradékot ki lehetne pótolni, mivel úgy látják, ez nem túl nagy ár azért, hogy napi félmillió utas a következő 30 évben normális körülmények között utazhasson. Hozzá kell tenni: a már elkészült járműveket át kellene alakítani, az újabbak viszont már eleve így érkezhetnének, igaz, ez jókora csúszást eredményezne.

A hármas metró egyébként az ország messze legforgalmasabb „vasútvonala”.

 

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.