Nyílt levelet írtak Tarlósnak: klímaberendezést a hármas metróba!

MN

2017. augusztus 11., péntek 15:34, frissítve: péntek 15:54

Az orosz gyártótól befolyó kötbérből szereltetne klímát a felújított metrókocsikba az érdekvédelmi szervezet.

Hőség, párás és elhasználódott levegő – ezt tapasztalhatja a legnagyobb meleg idején az, aki a hármas metró felújított kocsijaira száll fel. A járműveket Budapest vezetése ugyanis klímaberendezés nélkül rendelte meg, az elviselhető közérzetről a mennyezetre szerelt ventilátorok igyekeznek tenni, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy ez kevés.

A Közlekedő Tömeg nevű utas-érdekvédelmi szervezet most azt kéri nyílt levelében Tarlós István főpolgármestertől, hogy a felújított szerelvények sorozatos üzemzavarai miatt az orosz gyártótól bezsebelt kötbért – ez kétmilliárd forint körüli összeget jelent – költsék a járművek klímával történő felszerelésére.

Szerintük „a klímaberendezések beszerelési költségének jelentős hányada fedezhető” lenne az összegből, a maradékot ki lehetne pótolni, mivel úgy látják, ez nem túl nagy ár azért, hogy napi félmillió utas a következő 30 évben normális körülmények között utazhasson. Hozzá kell tenni: a már elkészült járműveket át kellene alakítani, az újabbak viszont már eleve így érkezhetnének, igaz, ez jókora csúszást eredményezne.

A hármas metró egyébként az ország messze legforgalmasabb „vasútvonala”.

 

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.