Nyílt levelet írtak Tarlósnak: klímaberendezést a hármas metróba!

MN

2017. augusztus 11., péntek 15:34, frissítve: péntek 15:54

Az orosz gyártótól befolyó kötbérből szereltetne klímát a felújított metrókocsikba az érdekvédelmi szervezet.

Hőség, párás és elhasználódott levegő – ezt tapasztalhatja a legnagyobb meleg idején az, aki a hármas metró felújított kocsijaira száll fel. A járműveket Budapest vezetése ugyanis klímaberendezés nélkül rendelte meg, az elviselhető közérzetről a mennyezetre szerelt ventilátorok igyekeznek tenni, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy ez kevés.

A Közlekedő Tömeg nevű utas-érdekvédelmi szervezet most azt kéri nyílt levelében Tarlós István főpolgármestertől, hogy a felújított szerelvények sorozatos üzemzavarai miatt az orosz gyártótól bezsebelt kötbért – ez kétmilliárd forint körüli összeget jelent – költsék a járművek klímával történő felszerelésére.

Szerintük „a klímaberendezések beszerelési költségének jelentős hányada fedezhető” lenne az összegből, a maradékot ki lehetne pótolni, mivel úgy látják, ez nem túl nagy ár azért, hogy napi félmillió utas a következő 30 évben normális körülmények között utazhasson. Hozzá kell tenni: a már elkészült járműveket át kellene alakítani, az újabbak viszont már eleve így érkezhetnének, igaz, ez jókora csúszást eredményezne.

A hármas metró egyébként az ország messze legforgalmasabb „vasútvonala”.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.