Klinghammer: Egy gyakorlótanítás azért nyomot hagy az emberben

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. május 7., hétfő 08:29, frissítve: hétfő 08:34

Nem elfogadható Gyurcsány Ferenctől az, hogy nem emlékszik a diplomaszerzés részleteire – véli az ELTE korábbi rektora, Klinghammer István akadémikus.

Hol van még a Gyurcsány-féle plágiumbotrány vége? Azok után, hogy a Magyar Nemzet most már azt is kiderítette, párttársa diplomáztatta le a bukott miniszterelnököt, a Hír TV Célpont című műsorának oknyomozói pedig egyértelmű nyilatkozatot kaptak arra nézvést, hogy eleget tett-e gyakorlótanári kötelességeinek Gyurcsány Ferenc, megszólalt Klinghammer István akadémikus is.

– Ez nem politikai kérdés, hanem emberi tisztességnek és erénynek a kérdése. Teljesen mindegy, hogy később áruforgalmi előadónak vagy politikusnak megy. Ez diplomáról szól. Arról, hogy eleget tett-e tanulmányi kötelezettségének. A tanulmányi kötelezettség két dologból áll tanár szakon: a szakdolgozat bizonyítja, hogy jelentős tudásanyag birtokában áll, a gyakorlati tanítás pedig azért van, hogy a tanári képességet bizonyítsa, hogy alkalmas-e a pályára – jelentette ki Klinghammer István a köztévé hétfő reggeli háttérműsorában.

Gyurcsány DK-s párttársai közben a politikus indexében lévő pecsétet mutogatják, ami arra utalhatna, hogy a tanári gyakorlat a volt miniszterelnök szerint elvégeztetett. Ehhez gyakorlatias megközelítést ajánl Klinghammer, aki szerint kijelenthető: akinek a múlt rendszerben politikai pályafutása magasra ívelt fiatalon, azok más elbírálás alá eshettek.

– Van egy problémám. Tulajdonképpen az, hogy az érintett nagyon egyszerűen tisztázhatna nagyon sok mindent. Megmondhatná, hogy melyik iskolában, melyik vezetőtanárnál tartott gyakorlótanítást, hányadik osztályokban. Az emberi emlékezet azért nem olyan gyarló. Az emberi életpályára készülésnek ez egy olyan pillanata, ami azért nyomot hagy az emberben. De ennek dokumentumai is vannak. A gyakorlótanítás az nem két embernek a dolga, hogy én leadtam egy példányban a szakdolgozatot, valaki elbírálta, írt egy jegyzőkönyvet, tájékoztattak erről és be is vezették az indexbe a gyakorlótanítást. Hetekig való tanítás, előtte hospitálás előzi meg, osztályteremben történik, közösség előtt. Ez több emberben hagy nyomot és emléket. Aki végigment ezen a folyamaton, annak kellene valamilyen módon megszólalnia – világít rá az Akadémiai díjas térképészprofesszor, aki szerint „az értelmiség” hozzáállását nagyban meghatározza a plágiumbotrányokhoz, hogy sokkal több a diplomás, mint az értelmiségi, ami nem végzettség, hanem segítőkészség, önzetlenség, ethosz kérdése.

Hozzátette: ezt a dolgot az érintett és csakis ő tehetné tisztába, állampolgárként pedig elvárja, hogy valaki, aki az ország miniszterelnöke volt, az teljesen tisztán, az erény és a tisztesség által vezetve mondja el egyértelműen, hogy mire emlékszik.

– Nem fogadom el, hogy nem emlékszik erre, mert olyan régen volt. Mert még egyszer mondom, ez egy diplomát jelent; kétségbe vagyok esve, hogy ilyen emlékezőtehetséggel hogyan lehet valaki politikai és gazdasági vezető – zárta szavait Klinghammer István.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.