Kőbányai kilakoltatási botrány: menekült a polgármester

2018. március 22., csütörtök 12:47, frissítve: csütörtök 13:18

„Bizalmat szavaztunk neki, akkor miért szalad el?” – tette fel a kérdést a polgármesterrel kapcsolatban az egyik érintett lakó. A városvezetés nem tárgyal és nem kínál megoldást azoknak az embereknek, akik az utcára kerülhetnek a Bihari utcai szociális bérház kiürítése után. Többüknek egyáltalán nem ajánlott másik önkormányzati lakást a kerületi önkormányzat. Négygyermekes anya és betegeskedő nyugdíjas házaspár is van azok között, akiknek semmilyen tartozása nem volt, mégsem hosszabbítanak velük szerződést. A lakók szeretnék tudni, miért kell menniük, és mi alapján dőlt el, kik kapnak cserelakást a Bihari utca lakói közül. Ám ezekre a kérdésekre mindeddig semmilyen választ nem kaptak a városvezetéstől.

Elmenekült a kilakoltatásra váró emberek kérdései elől Kovács Róbert, Kőbánya fideszes polgármestere. 

A Bihari utcai önkormányzati bérházban hetven önkormányzati bérlakás van, a felújítására több mint 700 milliót költöttek 2005 és 2011 között, azonban az épület állapota miatt most mégis ki kell költöztetni a lakókat.

A közgyűlésen megjelent lakóknak nem volt bérleti díj elmaradásuk, és panasz sem volt ellenük, mégsem ajánlottak fel nekik másik önkormányzati lakást. Egy kivétellel: akkor is elfogadhatatlan minőségű lakást kínáltak fel a korábbi, rendes körülmények helyett. Többen annak ellenére nem kapnak semmilyen további segítséget, hogy több gyermeket nevelnek, vagy idősek és betegek. Közben voltak olyan gyermektelen lakók is a Bihari utcából, akik viszont kaptak cserelakást. Azt azonban nem lehet tudni, hogy ez milyen alapon dőlt el, mert indoklást nem kaptak azok, akiknek a szerződését nem hosszabbították meg.

Az érintetteket A Város Mindenkié lakhatással foglalkozó civil csoport segíti. Közmeghallgatást szerettek volna elérni, hogy feltehessék a kérdéseiket a kerület vezetésének. Kovács Róbert polgármester és a Fidesz–KDNP képviselői azonban elmenekültek a helyszínről.

A fideszes többségű képviselő-testület elutasította, hogy napirendre vegye a helyi LMP-s képviselő, Tóth Balázs által benyújtott javaslatot, amelyet A Város Mindenkié kezdeményezett a képviselőnél, és ami a Bihari és Hős utcai önkormányzati lakások lakóinak helyzetét rendezte volna. Ám a javaslatról érdemben még tárgyalni sem volt hajlandó a képviselőtestület.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.