Kocsis István is eljött a miniszteravatásra

MN

2017. május 2., kedd 23:09, frissítve: kedd 23:44

Kocsis István, az MVM és a paksi atomerőmű többmilliárdos hűtlen kezeléssel vádolt volt igazgatója is feltűnt a tárca nélküli miniszter, Süli János keddi eskütételén. A miniszter mellett foglalt helyet a parlamenti szakértői páholyban.

Az egykori erőműigazgató ellen – aki néhány évig a BKV Zrt.-t is vezette – jelenleg is büntetőeljárás zajlik hűtlen kezelés miatt, mivel a vád szerint ő és több társa milliárdokkal károsíthatta meg az MVM Zrt.-t. Bár Kocsist első fokon felmentették az ügyben, a Pécsi Ítélőtábla tavaly májusban hatályon kívül helyezte a nem jogerős felmentő ítéletet. Egyúttal Kocsissal és három társával – a másod-, a heted- és a nyolcadrendű vádlottal – szemben új eljárás lefolytatását rendelte el.

Sajtóértesülések szerint Kocsis István készítette elő a paksi bővítésre kötött Orbán–Putyin-paktumot is, az azóta felszámolt Népszabadság 2014-ben írt arról, hogy az egykori MVM-vezér segített a kormánynak a Orbán–Putyin-megállapodás tető alá hozásában.

Hogy Kocsis István hol és miként tett szert az orosz atomipar vezetőihez fűződő kivételesen jó kapcsolatokra, az életrajzából nem derül ki egyértelműen, de az tudható, hogy 2007-ben megkapta a Kurcsatov-díj aranyfokozatát az orosz–magyar nukleáris együttműködés előmozdításáért. Ezt bennfentesek szerint a leginkább azzal érdemelte ki, hogy behozta a Roszatom leánycégét, a Tvelt a 2003-as paksi üzemzavar elhárításába – ekkor egyébként ő volt az atomerőmű vezérigazgatója, emlékeztetett a Nol.

A LMP most választ vár arra, hogy Kocsis az Orbán-kormány új minisztere mellett a szakértői páholyban miért és kinek a meghívására, illetve milyen pozícióban tűnt fel. Az ellenzéki párt azt is szeretné megtudni, valóban Kocsis István áll-e az orosz–magyar paksi paktum mögött.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.