Kocsis Mátét segítheti az ellenzék megosztottsága

MN

2018. március 13., kedd 08:01, frissítve: kedd 09:08

Öt ellenzéki jelöltből négy szinte hasonló esélyekkel indulna Kocsis Máté ellen a budapesti 6-os választókerületben, ha csak egy nem kormánypárti induló lenne – derült ki a Közös Ország Mozgalom felméréséből, amelyet a Hír TV Online-nak küldtek meg.

A közvélemény-kutatás szerint a DK-s Ara-Kovács Attila 39 százaléknyi voksot kapna Kocsis Mátéval szemben, és az LMP-ből induló Jakabfy Tamás szintén 61-39 arányban maradna alul. Az Együtt jelöltje, Baranyi Krisztina 38 százalékot kapna egy az egy ellen, a jobbikos Dúró Dóra pedig 34 százaléknyi szavazatot szerezne. Cseh Katalin a Momentumból 31 százalékot kapna, ha egymaga indulna a VIII. kerületi polgármester ellen.

 

Ha nem sikerül megegyezni az ellenzéki pártoknak, és többen is elindulnak Kocsis ellenében, akkor minden jelöltkombinációban fölényesen a fideszes politikus nyerne. Abban az esetben, ha mind az öt mérhető népszerűségű ellenzéki párt elindítja saját jelöltjét, Kocsis 44 százalékot érne el, második helyen Ara-Kovács végezne 17 százalékkal. A Jobbik és az LMP jelöltje 12-12 százaléknyi szavazatot kapna, Baranyi Krisztina kilenc, Cseh Katalin pedig öt százalékon áll.

A közvélemény-kutatók indirekt becslései alapján az LMP-s Jakabfy Tamás hozható ki legesélyesebbként, ugyanis ha eltűnne minden bizonytalanság a választókból, és mindenki tudná, kire szavazna, ha visszalépne az általa preferált jelölt, akkor Jakabfy 46 százalékot érne el. Ebben a becslésben Ara-Kovács 42 százalékot kapna, Baranyi 41-et, Dúró 40 százalékot érne el. Cseh Katalin 37 százaléknyi szavazatot kapna.

A listás választási preferenciák tekintetében a Fidesz–KDNP vezet a választókerületben, az ő országos listájukra 29 százalék húzná be az ikszet, a Jobbik 10 százalékot kapna, az MSZP–Párbeszéd és az LMP 8, a DK 7 százalékon áll. A Momentum és az Együtt 3-3 százalékot kapna.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A VIII. kerületben a válaszadók 30 százaléka nem tudja, hogy áprilisban kire szavazzon.

Az adatfelvétel február 6. és február 28. között zajlott le, a terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzés itt olvasható.

A szerkesztő ajánlja

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.