Kolozsvári nyugdíjasokkal riogat Gyurcsány Ferenc

2018. március 25., vasárnap 16:52, frissítve: vasárnap 18:41

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke vasárnap délután tette közzé Facebook-oldalán azt a videót, amelyben kolozsvári magyarokat kérdeztek meg arról, elmennek-e szavazni április 8-án. A hatásvadász muzsika (reméljük, kifizették érte a jogdíjat Junkie XL-nek, aki a zenét eredetileg a Mad Max: A harag útja című filmhez készítette) erősen dramatizálja az egyébként egyszerű felvételt, amelyet tovább fokoz az a tény, hogy a megszólaltatott emberek arcát egytől egyig kitakarták, a hangjukat pedig eltorzították. Mint írják, utóbbit amiatt tették meg, hogy senkit se hozzanak kellemetlen helyzetbe válasza miatt, céljuk inkább csak a jelenség bemutatása volt ezzel.

A videó természetesen arról a megdöbbentő tényről akarná lerántani a leplet, hogy a határon túli magyarok zöme a Fidesszel szimpatizál. Ez persze nem is annyira meglepő, hiszen – ahogy valaki meg is említi – a Fidesz vezette be 2011-ben az egyszerűsített honosítási eljárást, amelyért még mindig hálásak a Romániában, Ukrajnában, Szlovákiában, Szerbiában, Horvátországban élő magyarok.

A Demokratikus Koalíció videója azonban sántít. Már csak amiatt is, mert a kitakarás-torzítás ellenére is egyértelmű, hogy csupa idős embert kérdeztek meg arról, fognak-e szavazni és kire fognak április 8-án – ezzel abszolút fals képet adnak arról, Kolozsvár valóban ennyire Fidesz-bázisú hely-e, hiszen az ott élő fiatalok véleményét erről egyáltalán nem hallhatjuk.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Gyurcsány Ferenc és pártja mindenesetre ezzel a felvétellel továbbra is amellett érvel, hogy meg kell szünteti a határon túli magyarok szavazati jogát. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.