Komoly változtatásokat tervez Balog + Képriport

BL

2012. május 7., hétfő 16:04, frissítve: hétfő 16:04

Az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága, valamint a nemzeti összetartozás bizottsága is támogatta Balog Zoltán miniszteri kinevezését a jelölt hétfői meghallgatása után.

A társadalmi felzárkózásért és az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság is átkerül az erőforrás-minisztériumhoz a közigazgatási és igazságügyi tárcától – közölte Balog Zoltán az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának hétfői ülésén, amelyen 15 kormánypárti igen és 5 ellenzéki nem szavazat mellett támogatták kinevezését az erőforrás-minisztérium élére.

Balog Zoltán bizottsági meghallgatása során elmondta azt is, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság miniszteri vezetéssel lesz az erőforrás-minisztérium része, miután a posztra felkért Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke jelenlegi vezetői feladata miatt nem vállalta el a megbízatást. A miniszterjelölt a tárca legfontosabb feladatának az emberi erőforrások megerősítését és megújítását nevezte. Ennek a tevékenységnek ad helyet az iskola, az egészségügy, a szociális ellátó rendszer, a sport, a lelki közösségek, a kultúra és a civil önszerveződések – mondta.

A családon keresztül

Azáltal, hogy minden, az emberek „státusbiztonságával” kapcsolatos terület egy minisztériumban kap helyet, hatékonyabbá válhat a munka – mondta. Méltatta elődje, a posztról lemondott Réthelyi Miklós tevékenységét, aki ennek a nagy egységnek az összehangolásában komoly eredményeket ért el.


A szociális és az ifjúságot érintő feladatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: a területen az emberi erőforrások megerősítését elsősorban a családon keresztül lehet megvalósítani. A szociálpolitika tekintetében fontosnak nevezte, hogy ne csak a társadalomból kiszorultakat támogassák, hanem azokat is, akik a „társadalom közepén erősítik a nemzet összetartozását”. Lényegesnek tartja a gyermekvédelem integrálását az általános szociálpolitikába. A nyugdíjpolitikával kapcsolatban kifejtette: fontos változás volt, hogy világossá tették a különbséget a nyugdíjszerű és a más típusú ellátások között.

Maximum 5000 forint utalványban

Iván László (Fidesz) kérdésére elmondta: nem tervezik a nyugdíjak megadóztatását. Tamás Barnabás (Fidesz) felzárkózási programokkal kapcsolatos érdeklődésére kifejtette: az ösztöndíjak rendszerét a teljesítményekhez kellene kötni. Az ülésen Varga László (MSZP) és más képviselők is arról érdeklődtek, hogy milyen juttatásokat terveznek utalványban kifizetni. A miniszterjelölt elmondta: terveikben szerepel, hogy a rendszeres szociális segély egy része, „mondjuk így a 10 ezer forint feletti rész, maximum 5 ezer forintban” Erzsébet-utalványban adható legyen. Hozzátette, hogy még ha ez nem is válik kötelezővé, lényeges lépés lesz abból a szempontból, hogy a helyi önkormányzatok mérlegelési lehetőséget kapjanak.

Sneider Tamás, a testület jobbikos elnökének szociálpolitikát érintő kritikájára úgy reagált, hogy joggal járhat azoknak az adókedvezmény, akik jelentős mennyiségű adót fizetnek be, és gyermeket nevelnek.

Hét táblát kell lecserélni

A leendő tárcavezető lényeges személyi változásokat és strukturális átalakításokat tervez a majdani Emberi Erőforrások Minisztériumában. Erről már a nemzeti összetartozás bizottsága előtt beszélt Balog Zoltán. A testület – az LMP tartózkodó és a Jobbik nem szavazata mellett – támogatta a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár miniszterré kinevezést. Balog Zoltán, aki részleteket nem kívánt a tervezett átalakításokról elárulni, kérdésre válaszolva azt mondta: a minisztérium átnevezése nem jelent jelentős többletforrásokat, hét táblát kell összesen kicserélni.

Potápi Árpád János elnök (k) kérdezi Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszterjelöltet az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén
Potápi Árpád János elnök (k) kérdezi Balog Zoltán erőforrásminiszter-jelöltet a nemzeti összetartozás bizottságának ülésén
Fotó: MTI


A miniszterjelölt a testület előtt az össznemzeti szemlélet erősítését hangsúlyozta, és azt mondta: nem szeretné lobbiharcként felfogni a kormányzást. „A feladat felől kell a dolgokat megközelíteni” – fogalmazott Balog Zoltán, s azt mondta: komoly megfontolás után vállalta el a felkérést. Kiemelte, emberi erőforrás a legnagyobb kincs, és miniszterként ennek erősítését tartja a legfontosabbnak.

Újra kell aktiválni az együttműködéseket

A külhoni magyarságot érintő kérdésekre térve célként jelölte meg, hogy a kisebbségben élő magyar értelmiséget ne csak létszámában, hanem minőségében is megtartsák és növeljék. Kitért arra, hogy az idei évben a tárcánál lévő támogatási keret közel egymilliárd forint. Ez előrelépés, hiszen az előző évben 632 millió forinttal indult a külhoni magyar oktatás támogatása.

Nagyon fontos diplomáciai feladat az egyenlő finanszírozás elvének érvényesítése, szorgalmazása – folytatta, hozzátéve: azt várják el, hogy az érintett szomszédos államok kormányai tegyék hozzá azokat az összegeket, amelyek egyébként normatív alapon járnak akár államilag elismert egyetemről, akár magánegyetemről van szó.
Balog Zoltán beszélt arról is, hogy az átalakuló kultúra rendszerében stratégiai feladat, hogy a korábban felfüggesztett programokat, együttműködéseket újraaktiválják.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium új neve Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz, az erről szóló törvénymódosítást múlt pénteken nyújtotta be a kormány a parlamentnek. A változtatás – a parlament jóváhagyása után – május 14-én lép hatályba.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön jelentette be, hogy lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter, a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor. A miniszterelnök megköszönte a távozó tárcavezetőnek az elmúlt két évben végzett munkáját, és nagyrabecsüléséről biztosította őt.

Réthelyi Miklós pénteken elmondta: amikor felkérték a tárca vezetésére, nem lehetett rá nemet mondani, és az elmúlt két év minden napján úgy érezte, hogy jól döntött. Most viszont, hogy a kormányzati munka már a következő választás felé tart, úgy látta: vissza kell húzódnia. A leköszönő miniszter egy szombati interjúban arról beszélt, jó érzéssel tölti el, hogy bár korábban sokat támadták a minisztériumot, mondván túl nagy területet fog át, a tárca nemcsak megmarad, hanem feladatai bővülnek a társadalmi felzárkózás ügyével és az egyházakkal való együttműködéssel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.