Komoly védelmet kapott Szeged

MNO

2015. február 25., szerda 17:59

Átadták a Szeged belterületét is védő felújított árvízvédelmi szakaszt szerdán. A rekonstrukciós munkálatok a Tisza és a Maros folyó bal partján, a szerb és a magyar határ közötti szakaszon valósultak meg – mondta el az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) vezetője.

Kozák Péter kifejtette: az 1,258 milliárd forintos európai uniós támogatás segítségével megvalósult árvízvédelmi fejlesztés csaknem 65 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát növeli a Torontáli öblözetben.

A projekt 85 százalékos uniós támogatásból és 15 százalékos nemzeti társfinanszírozással valósult meg. Fő célja az érintett térség árvízi biztonságának növelése és az árvízi kockázatok csökkentése volt. A munkák által közvetlenül érintett települések: Szeged egyes bel- és külterületi részei, Deszk, Kiszombor, Klárafalva, Makó és Nagylak. A projekt a Tisza és a Maros folyó bal partját érinti a szerb határtól a Maros-torkolaton keresztül a román határig.

Másfél kilométeres szakaszon megújult az újszegedi parapetfal, 15 kilométer hosszon megemelték és stabilizálták a töltés koronaszintjét. Ahol nem volt megfelelő a töltés állékonysága, ott úgynevezett leterhelő paplannal javítottak rajta. A projekt tartalmazta hét gátőrház és a Maros bal parti hullámtéri véderdő-megújítását mintegy 8 kilométer hosszban, valamint öt vízrajzi megfigyelőállomás és a hozzá kapcsolódó hírközlési hálózat rekonstrukcióját is. A kivitelezés 2013. október 18-án kezdődött, és idén január 18-án fejeződött be.

A beruházást átvevő Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott az eseményen azt mondta: „a szegediek, a Szeged környékén élők tudják, mit jelent egy árvízzel fenyegető időszak, mit jelent az, amikor a vízszint a személyi és vagyoni biztonságukat veszélyezteti", vagyis mindenképpen egy életminőség-javító beruházást adtak át.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.