Koncentráltan lehet támadást indítani

NT

2011. december 2., péntek 21:05

A belügyminiszter szerint a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) létrehozásával hatékonyabbá válhat a szervezett bűnözés elleni fellépés.

Pintér Sándor erről pénteken sajtótájékoztatón beszélt Budapesten, a Fidesz által szervezett országjárás egyik állomásán, a XXIII. kerületi művelődési házban.

A tárcavezető elmondta: a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (Szebek) jogutódjaként – várhatóan január 1-jétől – működő, új nemzetbiztonsági szolgálatnak nem lesz külön adat- és információgyűjtési lehetősége, az csak a más szervezetek által már összegyűjtött információkat értékelheti, elemezheti, illetve adhatja vissza azoknak.

A belügyminiszter az Országgyűlés előtt lévő jogszabályjavaslatra utalva úgy vélte, törvényi felhatalmazásnak köszönhetően a NIBEK hatékonyabban és racionálisabban működik majd, mint elődje.

Pintér Sándor közölte: az új adatelemző központ feladatkörét bővíteni akarják annak érdekében, hogy ne csak a szervezett bűnözés megjelenése után tudjanak értékelő munkát folytatni, hanem már akkor, amikor gyanú merül fel arra vonatkozóan, hogy többen vesznek részt egy „adott cselekményben”. Megfogalmazása szerint így koncentrált támadást tudnak majd intézni azok ellen.

A törvényjavaslattal kapcsolatban megfogalmazott kritikákra utalva azt mondta, szerinte a dokumentum az indokoltnál nagyobb politikai vitát kavart.

A belügyminiszter a soroksári rendezvényen tárcája elmúlt egyéves munkáját értékelte, annak eredményeit tette mérlegre. Jelezte, a fórumon várják a helyiek ezzel kapcsolatos javaslatait.

Az MTI-nek arra a kérdésére, a jövőben hogyan változik az önkormányzatok feladatköre a közbiztonság területén, a belügyminiszter arról beszélt, szeretné, ha a települések által megbízott különböző őrök jogköre szélesebb lenne.

Arról beszélt, jelenleg a településeknek hiába van saját halőrük, mezőőrük, erdőőrük, azoknak intézkedési jogosítványuk nincs, így nem állíthatják meg és nem is igazoltathatják a tulajdon elleni szabályok megsértőit. Hozzátette: ma az őrök egyetlen lehetősége az, hogy a rendőrséget értesítik, persze ha van térerő az adott területen.

Pintér Sándor jelezte, nem tartja helyesnek, hogy az önkormányzatok úgy foglalkoztatnak embereket a „deviáns cselekmények” megakadályozására, hogy eszközöket nem adnak ehhez. A belügyminiszter közölte, változtatni akarnak ezen a helyzeten, és jogi, később pedig „tárgyi eszközökkel” is segíteni akarják az önkormányzati őrök munkáját.

A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (Szebek) jogutódaként, de a várható törvényi felhatalmazásnak köszönhetően hatékonyabban és racionálisabban működik majd az új nemzetbiztonsági szolgálat, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) a Belügyminisztérium miniszteri főtanácsadója szerint.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.