Konrád György szerint össze lehet fogni a Jobbikkal

MN

2017. december 6., szerda 19:54, frissítve: csütörtök 07:58

Az író sem ellenezné, hogy „technikai koalíció” jöjjön létre Vona Gáborék és a baloldal között.

Nem nagyon izgat a 2018-as választás, „attól tartok, hogy marad, ami van” – mondta Konrád György író az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktort felszólította, ha jót akar, menjen nyugdíjba, közölte, hogy a miniszterelnök „úgy látszik, makacs ember”, hiszen ezt nem fogadta meg.

Hozzátette, egy véleményen van Heller Ágnessel, nem ellenezné azt, hogy legyen valamilyen „technikai koalíció” a Jobbik és a baloldal között.

– Ha én ezeket a jobbikosokat nézem a televízióban, nem gondolom, hogy ezek meg akarnának ölni. Azt se gondolom, hogy inkább kívánnák a halálomat, mint mondjuk a fideszesek” – fogalmazott. Leszögezte, hogy „nem az együtt gondolkodás vagy az egyet gondolás jegyében, nem a szeretet jegyében, hanem a praktikus üzletszerű megállapodás jegyében” nem ellenezné ezt, már csak azért is, mert „nem lenne olyan unalmas”, mint ami van.

Kitért arra is, hogy Magyarországon a jobboldal két része – volt egy szélsőjobboldal, és volt egy mérsékeltebb középjobboldal – összenőtt. „Ma már ezt a nagy mérsékletet nem látom” a jobboldal egyik részén – jelentette ki Konrád György. Kitért arra is, hogy nem nagyon akar már politikáról írni. 

Konrád Györgyöt legújabb könyvéről, a Falevelek szélben című műről is kérdezték. Ez az Ásatás első része, és az író elmondta: két kötet már elkészült, a másodiknak talán „Öreg erdő” lesz a címe. Szavai szerint a könyv írása a rendezkedést, a rendteremtést jelentette.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.