Konzervatív hallgatók küzdenek ’68 ellen

2016. április 4., hétfő 21:41, frissítve: hétfő 22:18

Keresztény és nemzeti értékeket a zászlajára tűzve alakult meg a Konzervatív Hallgatók Szövetsége. A szervezet elnöke szerint megelégelték a kultúrmarxisták ténykedését a felsőoktatásban.

A relativizmus diktatúrája lényeges befolyást szerzett a magyar felsőoktatás közgondolkodásában, ezért szükség volt a Konzervatív Hallgatók Szövetségének (KHSZ) életre hívására – olvasható a csoport február elején nyilvánosságra került küldetésnyilatkozatában. A KHSZ elnöke, László Balázs most a Magyar Hírlapnak adott interjújában beszélt arról: elegük van a liberálisok, a kultúrmarxisták és a „korlátlan egyenlősdiben” gondolkodók ténykedéséből, ezért hoztak létre egy érdekérvényesítési szervezetet a nemzeti hagyományok védelmében. Az Átlátszó Oktatás ugyanakkor arról számolt be: László tavaly még a Pax Hungarica nevű hungarista szervezet rendezvényén vett részt, egy olasz felszólaló magyar felolvasójaként.

„A humor megédesíti az életet”

A KHSZ oldalán leszögezte, az individualizmus helyett a közösségben (család, környezet, nemzet) való önmeghatározást választják, logójuk szerint pedig elutasítják 1968-at. Krédójuk szerint a „posztmateriális értéktelenség” helyett európai keresztény erkölcsi normákra van szükség. Úgy látják, „a házasság szentsége elveszti értékét (számuk fokozatosan csökken), a nemek egy része biológiai rendeltetésük ellenében követel házassághoz való jogot”, ők viszont keresztény értékrend mentén kívánják végezni tevékenységüket.

A szervezet vezetője, a PPKE politológia szakos hallgatója, László Balázs a Magyar Hírlapban fejtette ki hétfőn: meg kell előzni, hogy Magyarországon megkérdőjelezhetetlen dogma legyen a genderelméletből. Szerinte a közösség a jobboldali konszenzus mentén szerveződött, így mint mondta, nincs pártpolitika sem. Zártkörű és nyilvános rendezvényeket szerveztek, az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem mellett vidéken is alakultak csoportjaik. Honlapjuk szerint tartottak már hallgatói fórumot arról is, milyen legyen Európa, illetve Pozsonyi Ádám-felolvasóestet is. Erről Facebook-oldalukon tavaly decemberben azt írták: „»Ami új, az rossz« – olvashatták a megjelentek Pozsonyi Ádám mögött, a táblára felírva; hiszen a humor megédesíti az életet, s az abba csomagolt igazságtartalom megnevetteti a nemzettudatos, konzervatív hallgatók lelkét.”

László és a Pax Hungarica

Az Átlátszó Oktatás közben arról írt, hogy László tavaly októberben felolvasóként részt vett a Pax Hungarica nyilas mozgalom rendezvényén. A portál szerint a hungarista szervezetbe nem léphetnek be melegek, cigányok, zsidók és nem európaiak, emellett használják Szálasi Ferenc mozgalmának jelképeit is.

Kerestük a Pax Hungaricával, illetve a konzervatív hallgatói szervezettel kapcsolatban László Balázst és a KHSZ-t is, amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.