Korábban is belengette már Orbán a „titkos paktumot”

RZ

2016. február 11., csütörtök 18:03, frissítve: csütörtök 18:03

Már december elején arról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén, hogy „titkos háttér-megállapodás” született 400-500 ezer szíriai menekült európai uniós befogadásáról.

A kormányfő decemberben nagyon hasonló dolgokat mondott, mint amit most, a zártkörű lillafüredi frakcióülésen, vagyis ha az emlegetett „titkos” paktum életbe lép, „óriási nyomás lesz Magyarországon és a többi visegrádi tagállamon amiatt, hogy ezeket az embereket nemcsak behozni akarják Európába, hanem rögtön szét is osztani a tagállamok között kötelező erővel”. Most Lillafüreden Orbán arról is beszélt, hogy a paktumot már megkötötték, de egyelőre nem merték nyilvánosságra hozni.

Titkos, vagy nem titkos?

Csakhogy – legalábbis most úgy tűnik – nem annyira titkos és ráadásul nem is kötelező érvényű megállapodásról van szó. Németország, Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Luxemburg, Hollandia és Svédország képviselői ugyanis valóban tárgyaltak a tavaly november végi, Európai Unió és Törökország közötti találkozó alkalmával arról, hogy az unió nagyjából négyszázezer törökországi menekültet venne át. Ugyanakkor az Independentnek nyilatkozó brüsszeli funkcionáriusok megerősítették azt is, hogy a menekültek átvétele önkéntes alapú, vagyis csak azokra az uniós országokra vonatkozik, amelyek hajlandóak részt venni benne. Ismert, Magyarország és a szintén a visegrádi négyekhez tartozó Csehország, Lengyelország és Szlovákia viszont ellenzi a migránsok uniós „osztogatását”, vagyis kétséges, hogy önként ajánlkoznának egy ilyen projektben történő részvételre.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a novemberi megállapodás után írt is róla, hogy a menekülteket befogadni kész országok a brüsszeli EU–Törökország-csúcstalálkozó előtt külön tanácskozást tartottak. A lap szerint a találkozót a német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szervezte meg. November 29-én az unió és Törökország abban állapodott meg, hogy mintegy 3 milliárd euróért – valamint vízumkedvezményekért és országuk uniós csatlakozásának felgyorsításáért – cserébe a törökök segítenek határaikon belül feltartóztatni az akkor 2,5 milliós szíriai menekültkontingenst. A több százezer menekült átvételének ötlete elméletileg arra szolgált, hogy Törökország eközben segítsen megállítani a többi, milliós nagyságrendű menekültet.

Elindul a folyamat?

A mostani frakcióülésen ugyanakkor Orbántól – sajtóértesülések szerint – az is elhangzott, hogy a német és a török kormány alkuja most érkezett el a végrehajtás fázisába, Törökország pedig elérkezettnek látja az időt, hogy ezt kikényszerítse – vagyis hogy a közeljövőben indulna el a több százezres menekülttömeg átvétele.

Hogy megtudjuk, tényleg így van-e, az MNO megkereste a budapesti német és török nagykövetséget, előbbi nem tudott tájékoztatást adni, míg utóbbitól cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.