„Körbelövi” az ügyészség Simonkát

2017. április 28., péntek 06:06, frissítve: péntek 13:36

Bár a legfőbb ügyész egyelőre nem indítványozta Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, kiderült, hogy már tizenegy gyanúsítottja van a politikust érintő büntetőeljárásnak. A költségvetési csalás gyanúja miatt indult ügyben Hadházy Ákos, az LMP társelnöke tett fel kérdéseket Polt Péternek, aki azt is elárulta, hogy a már kihallgatott tizenegy gyanúsított közül hárman előzetes letartóztatásban vannak. Egyikük – úgy tudjuk – nem más, mint Simonka György üzlettársa, akiről lapunk derítette ki, hogy február 23-i kihallgatása óta az egyik büntetés-végrehajtási intézményben tartják fogva. Érdekes, hogy a nyomozást lefolytató Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) semmit nem hajlandó elárulni az ügy részleteiről, ugyanakkor Polt Péter parlamenti válaszában nem tagadta, hogy a nyomozás Simonka rokonai, jelenlegi és korábbi cégei érintettségével folyik.

Az egyébként már az előző év vége óta ismeretes, hogy ez az eljárás bizonyosan érinti a Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselőjét. Erre akkor derült fény, amikor Bod Tamás, az Együtt helyi szervezetének elnöke feljelentést tett Simonka ellen tartozás fedezetének elvonása miatt. Noha akkor ezt elutasította az ügyészség, egyben arról is tájékoztatták az ellenzéki párt politikusát, hogy a feljelentését „szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán” egy költségvetési csalás bűntette miatt már folyamatban lévő bűnügyben vizsgálják.

Bod azért fordult a hatóságokhoz, mert szerinte Simonka vagyonkimentést hajtott végre azzal, hogy eladta újkígyósi házát az egyik rokonának. Az Együtt képviselője szerint azért tett így, mert felszámolási eljárás alá került egy olyan cég, amelyben neki is tulajdonrésze van, az ingatlanügylettel pedig rajta nem lehet behajtani a tartozást.

A becsődölt társaság a Magyar Termés TÉSZ Kft. volt, amely milliárdos adósságot halmozott fel. Ebben a cégben üzlettársa Simonkának az a férfi is, akit februárban tartóztattak le. Tőle korábban interjút is próbáltunk kérni a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán keresztül, ám nem vállalta a nyilatkozattételt.

A legfőbb ügyész tájékoztatása miatt tegnap megkerestük Simonka Györgyöt, akinél arról érdeklődtünk, hogy tudja-e, kik vannak előzetes letartóztatásban, illetve kiket gyanúsítanak csalással, ám azt állította, hogy semmiről sem tud, majd letette a telefont. Az viszont biztos, hogy őt egyelőre nem hallgatták ki, védi ugyanis mentelmi joga.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Magyar Nemzet információi szerint egyébként a szóban forgó büntetőeljárásban számtalan házkutatást tartott már az ügyészség, ezeket kihallgatások és kényszerintézkedések követték. Korábban az Index helyi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Simonka György újkígyósi ingatlanában is volt házkutatás. A KNYF akkor is azt közölte, hogy nem áll módjában tájékoztatást adni, ugyanakkor nem tagadta az értesülést. Simonka viszont igen, azt állítva, hogy nem zajlott nála semmilyen házkutatás; butaság, amit a portál írt. Ezt vélhetőleg azért mondhatta, mert az ingatlan addigra már nem volt az ő tulajdona.

Nem mellékes, hogy nemcsak az Együtt, hanem az LMP politikusa is a hatóságokhoz fordult korábban. Hadházy Ákos a Simonkát érintő gyanús közbeszerzési pályázatok miatt tett feljelentést, azonban hasonló választ kapott, mint Bod Tamás. Az LMP társelnöke egyik, Korrupcióinfó címmel tartott sajtótájékoztatóján mutatott be egy szövevényes céghálózatot, amelyet Dél-Békésben hoztak létre, és amelyben a már említett Magyar Termés TÉSZ Kft. is feltűnt. A vállalkozás több olyan közbeszerzést is meghirdetett, amelyen a Simonka család más cégei voltak a nyertesek. Hadházy szerint egyébként figyelemre méltó az is, hogy Dél-Békésben ugyanaz a pályázatíró cég, a Public Sector Kft. bonyolította le több botrányos projekt előkészítését és pályáztatását, mint amelyik a szintén fideszes országgyűlési képviselő, a mentelmi jogától büntetőügyben már „megfosztott” Mengyi Rolandhoz kapcsolódó pályázatokkal kapcsolatban eljárt. Az egyik, 1,8 milliárd forintos programot az a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány nyerte el, amelyben Simonka rokonai, munkatársai bukkannak fel.

Hadházy azt is mondta, az ügyben egyértelműnek tűnnek a bizonyítékok, csupán időhúzás zajlik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.28.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.