Kórházvezetői nyugdíj: Szócskáék kibújnának, mégis beletörődtek?

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. július 4., szerda 19:51, frissítve: szerda 21:15

Mentességet kér az egészségügyi államtitkárság a közszférában dolgozók kötelező 62 éves nyugdíjkorhatára alól a kórházigazgatók számára, de a kórházigazgatói pályázatok szerdai eredményhirdetése alapján már körvonalazódik: beletörődtek a közeljövőbeli kormányzati intézkedésbe. A hét elején kiszivárogtatott "dicsőséglista" szereplői közül mindenkinek újrapályáztatják a helyét, aki túl van a hatvankettőn.

Nyugdíjba küldenek minden olyan kórházigazgatót, aki betöltötte 62. életévét – értesült kedden az Mno.hu. Mint ismert, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter még június 14-én jelentette be, hogy az egészségügyi és oktatási reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, s a 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik majd. A tárcavezetői kijelentést később Giró-Szász András kormányszóvivő azzal egészítette ki, hogy tárgyalások részét képezi még, a közszféra mely szegmenseiben szűnik meg a munkavállalás lehetősége 62 év fölött.

Az új alaptörvény szerint a bírák szolgálati jogviszonya az eddigi 70. életév helyett az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig – tehát 62 éves korukig – állhat fenn. Az idén összesen 274 bíró vonul nyugállományba. Ebben a kérdésben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Unió Bíróságánál. Az Európai Bizottság arra szeretne további biztosítékokat kapni, hogy a bírák nyugdíjazásának új szabályozása nem diszkriminatív, a magyar kormány viszont úgy gondolja, hogy mivel az általános nyugdíjkorhatárt akarja érvényesíteni az igazságszolgáltatásban is, ezért az – mint ezt Navracsics Tibor igazságügyi miniszter kijelentése alapján – „definíciószerűen nem lehet diszkriminatív”.

Az Mno.hu az NGM-hez fordult, valóban eldőlt-e, hogy a 62 év fölötti kórházigazgatókat nyugdíjba küldik. Válaszában a tárca sajtóosztálya nem cáfolta az értesülést, mindössze annyit közölt, hogy modellezéseket végeznek a kérdésben, ebben a fázisban pedig többet nem árulnak el.

Kedden még az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságát is megkerestük. A sajtóosztály szerdai válasza összhangban áll Szócska Miklós korábbi megnyilatkozásával, miszerint az egészségügyre nem vonatkozhat a kötelező nyugdíjazás. „Ismerve a humánerőforrás krízishelyzetét, az államtitkárság a tárgyalásokon azt az álláspontot képviseli, hogy az egészségügy kapjon mentességet a nyugdíjazás alól”, ami a 62. életévüket betöltött kórházigazgatókat illeti – közölte az Mno.hu-val az államtitkárság.

Hatvankét éves posztok

Az erőforrástárca szerda délután azonban közzétette az önkormányzati kézből első körben államosított kórházak vezetői pályázatainak eredményét. A győztes kórházigazgatók között nem találunk 62 éven felüli orvost, hiába szivárogtatott ki hétfőn egy várható győztesekről szóló listát egy orvosi szakportál számos nyugdíjas korú „befutóval”. A Medicalonline.hu honlap hétfői összeállításában még szerepelt a 65 esztendős Golub Iván az Uzsoki-kórház régi-új vezetőjeként, de csakúgy mint a visegrádi kórházat vezető Bors Katalin, illetve a kaposvári főigazgató Repa Imre neve helyett ez a megjegyzés olvasható a hivatalos listán: „eredménytelen, új pályázat kiírása 30 napon belül”.

Az állami fenntartásba került egészségügyi intézmények intézményvezetői álláshelyeire a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) március 30-án írt ki pályázatot. A 35 vezetői poszt közül 11-re írnak ki új pályázatot.
Golubék sorsára jutott még a 61. esztendejében járó makói Baráth Lajos, illetve a 62-n fölüli Pák Gábor (Esztergom) és az egyesített Szent István és Szent László kórház élére készülő Müller Péter, valamint a monori szakrendelő vezetésére pályázó Raffay István.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.