Kormányzati segítség budapesti fejlesztéseknek

MNO

2009. március 17., kedd 20:33

A jövő hónap közepéig javaslat készül a kormány számára az új és környezetbarát autóbuszok beszerzését támogató konstrukcióról – tudta meg az MTI kedden szocialista politikusoktól annak kapcsán, hogy Kiss Péter kancelláriaminisztertől értesültek arról: melyek azok a fővárosi projektek, amelyek megvalósításához a kormány a választásokig hátralevő egy évben segítséget nyújt.
A politikusok közölték: a miniszter szerint a következő időszakban a leginkább azokon a projekteken lehet segíteni, amelyek mögött már döntés van a megvalósításról, de valamilyen ok miatt a megvalósítás lelassult vagy az adminisztrációval vannak gondok. A miniszter kérésére a fővárosi politikusok jelzik az esetleges nehézségeket, hogy a megfelelő kormányzati döntéshozatali fórumokon napirendre vehessék az adott ügyet.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter úgy látja, hogy a fejlesztések mellett rendszeres problémaként jelentkezik a főváros és a kerületi szabályozási tervek változatlansága vagy a módosításuk lassúsága, ami miatt potenciális befektetések várakoznak.

A miniszterelnökkel folytatott egyeztetés alapján az elmúlt hetekben a fővárosi szocialista politikusok körében lezajlott egyeztetéseken főként a közbiztonság, a tömegközlekedés, a parkolás és a távfűtéses lakásokban élők problémái vetődtek fel.

A kormány részéről rögzített végrehajtási menetrend szerint március végéig az igazságügyi tárca törvénytervezetet készít az emberek biztonságérzetének javítása érdekében a rendőrség tevékenységét kiegészítő kerületi rendészet megerősítésére. Ezáltal a közterület-felügyelők hatékonyan járhatnának el az emberek szubjektív biztonságérzetét javító ügyekben, például a parkolási szabálysértések, az engedély nélküli árusítások és a közterületi alkoholfogyasztás esetén.

Ugyancsak március végére az igazságügyi tárca szabályozási javaslatot készít a térfigyelő kamerarendszerekkel kapcsolatban. A cél az, hogy a kerületekben működő eltérő rendszereket összekapcsolhassák, javítva ezzel a közterületi bűncselekmények felderítését, illetve, hogy visszatartsák a bűncselekmények elkövetőit.

Az új és környezetbarát buszok beszerzését célzó javaslatot a közlekedési és a gazdasági tárca a Magyar Fejlesztési Bankkal közösen készíti el a jövő hónap közepéig a kormány számára. A BKV-vezérigazgató által szorgalmazott HÉV-kiszervezés nem szerepel a kiemelt kérdések között.

A közterületi parkolás kapcsán konszenzus van abban, hogy egy átlátható, az igénybe vevők szempontjából egységes rendszer jöjjön létre. A kormány ez ügyben kész olyan jogszabály-módosításra is, amely szerint a parkolási cégek kizárólag csak akkor szolgáltathatnának, ha például azonos fizetési módokat nyújtó parkolóautomata, egységes mobilfizetési rendszer, egységes ügyfélszolgálati hálózat és egységes online ügyféltájékoztató rendszer épül ki.

Március végéig az önkormányzat és a Pénzügyminisztérium áttekinti, mekkora többletforrást lehet bevonni a fővárosban beindított ökoprogramba, hogy a jövő év végéig minél több panelházi lakásban alakíthassák át a fűtési rendszert, s így egyénileg mérhetővé váljanak a lakások.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Külügyminisztérium március végéig kidolgozza a fővárosi önkormányzattal annak a programnak a koncepcióját, amelynek alapján 2011-ben, Magyarország európai uniós elnökségének időszakában Budapest Európa Főváros című programot indítanának útjára. Ez folytatása lenne a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programnak, s lehetőséget teremtene arra, hogy az EU-elnökség okán, kulturális programokon keresztül is bemutathassák Budapestet Európának.

Steiner Pál miniszterelnöki megbízott vezetésével várhatóan még az első félévben elkészül a Budapest Fejlesztési Törvény koncepciója. Erről a fővárosi frakciókkal és a kerületek vezetőivel folytatott egyeztetés után széles körű vitát terveznek. A kancelláriaminiszter által jelzett ügyeket Steiner Pál előkészítésében rendszeresen napirendjére veszi majd a Budapesti Fejlesztési Tanács, illetve szükség esetén a kormány - jegyezték meg a fővárosi szocialista politikusok.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.