Kornai János: Sajnos azt kell hogy mondjam, nagyon aggódok

2018. január 18., csütörtök 20:28, frissítve: csütörtök 21:00

Égető szükség van vitákra, a tudományos főáramlatot kritizáló gondolatokra – mondta Kornai János közgazdász a tiszteletére rendezett konferencián.

– Az egész életemet azzal töltöttem, hogy bonyolult kérdésekre kerestem a választ – ezekkel a szavakkal köszöntötte csütörtökön, a Corvinus Egyetemen 90. születésnapja alkalmából összegyűlt hallgatóságot Kornai János közgazdász. Az 1928. január 21-én született, nemzetközileg elismert tudósra sokan voltak kíváncsiak, s a kormánykritikus Kornai beszédében nem is okozott csalódást.

– A politikusok nagyon jók abban, hogy bonyolult kérdésekre egyszerű választ adjanak. Nekem ez sosem ment – folytatta a közgazdász, hozzátéve, családja sokat panaszkodik erre a tulajdonságára. Kornai szerint azonban égető szükség van vitákra, a tudományos főáramlatot kritizáló gondolatokra. – Magyar és külföldi egyetemeken egyaránt tapasztalom, hogy a fősodrú gondolatokon kívül más nagyon nehezen jut el a diákokig – mondta a közgazdász, hozzátéve: a fiatalokat meg kell tanítani arra, hogy olvassanak bármit a tankönyvekben, mindig kérdőjelezzék meg azt. Kornai ugyanakkor megjegyezte, Magyarországon vannak jó kritikus éllel megfogalmazott gondolatok, itt a lapunknak is rendszeresen nyilatkozó gazdasági szakember, Csaba László munkásságát emelte ki.

– Kilencven évesen az embernek néha meditálnia kell, átgondolni a múlt eredményeit és hibáit – folytatta az ünnepelt. Elmondta, ebben a korban az ember fizikai képességei korlátozottak, ettől függetlenül azonban nem hagyja abba a munkát. – Magyar vagyok, ezért különösen érdekelnek az országban zajló folyamatok. Sajnos azt kell hogy mondjam, nagyon aggódok – folytatta. A közgazdász itt a konferencia során más előadók szájából is elhangzott kritikákat ismételte, vagyis a magyar demokrácia és a jogállamiság leépüléséről beszélt. Mint mondta, amit tud, a jövőben is megtesz majd: továbbra is követi a politikai, társadalmi folyamatokat, és kritizálja azokat, ha ez indokolt. – Nem vagyok benne biztos, hogy megéri. De ezt fogom tenni – fejezte be beszédét Kornai. A közgazdász beszédét a hallgatóság állva tapsolta meg.

Névjegy

Kornai János Széchenyi-díjas magyar közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A szocialista gazdasági rendszer, a nem-egyensúlyi rendszerek és a posztszocialista átmenet nemzetközileg is kiemelkedő kutatója. A Collegium Budapest egyik alapítója. A Harvard Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.