Kósa: Az Orbán-kormány kiáll az ország érdekeiért az IMF-tárgyalásokon

2012. szeptember 11., kedd 09:27, frissítve: kedd 09:47

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint az Orbán-kormány is meg fog állapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de a Gyurcsány-kabinettel ellentétben kiáll az ország érdekeiért. A Hír TV-ben arról beszélt, hogy amennyiben nem születik megállapodás, akkor drágábban lesz finanszírozható a büdzsé.

Kósa Lajos kedden az M1 Ma reggel című műsorában bírálta a 2008-as IMF-megállapodást, melynek szavai szerint „a legváltozatosabb megszorítások tömkelege” lett az következménye. „Úgy könnyű megállapodni, hogy tárgyalok valakivel, és az égvilágon minden feltételét elfogadom, én pedig a saját érdekeimben nem szólok egy szót sem – fogalmazott. – Úgy viszont nehezebb, hogy kiállok a saját érdekeimért, ahogyan az Orbán-kormány tette”, rögzítve egyebek mellett, hogy családi adókedvezményre, gyermekek után járó különböző kedvezményekre, egykulcsos adóra és válságadókra szükség van.

„Most is azt mondjuk, hogy márpedig olyan költségvetési kiadáscsökkentés, amely a nyugdíjak csökkentéséhez vezet (…) vagy amely például a gyermekkedvezmények megszüntetéséhez vezet, nem fogadható el”, így viszont nehéz megállapodni az IMF-fel, „de így is meg fogunk állapodni, csak bonyolultabb egy kicsit” – fejtette ki Kósa. Mint mondta, a magyar emberek nem kértek belőle, ezért megbukott az a „Gyurcsány-féle technika, hogy leülök az IMF-fel, és mindent aláírok habozás nélkül”.

Ismert, Orbán Viktor hétfőn a parlamentben hangsúlyozta: az IMF most ugyanazokat a feltételeket támasztja hazánkkal szemben, mint a 2008-as, szocialisták által megkötött egyezmény idején. Hozzátette: Magyarországnak saját problémái miatt nincs szüksége az IMF-megállapodásra, mert „stabilan állunk a lábunkon, a magunk problémáit saját erőből is meg tudjuk oldani”. A kormányfő a hétvégi kötcsei találkozón is hangsúlyozta: most egy jó megállapodás tető alá hozásán dolgoznak.

A Fidesz ügyvezető alelnöke a Ma reggelben szólt az új választási eljárási törvény tervezetéről is, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy az előterjesztést hárman, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárral és Rogán Antal frakcióvezetővel közösen nyújtják majd be a parlamentnek. „Nyitott szövegről” lesz szó – hangsúlyozta, majd erre példaként említve a választást megelőző feliratkozást közölte: van, aki szerint a szavazás előtt 55 nappal, van, aki szerint 15 nappal kell lezárni a regisztrációt.

IMF-tárgyalások nélkül drágább lenne

Kósa Lajos a Hír TV Rájátszás című műsorában hétfő este elmondta, hogy amennyiben nem születik meg a megállapodás a valutaalappal, akkor mintegy 150 milliárd forinttal drágábban lesz finanszírozható az államháztartás. „Egy sor olyan dolgot is csinálunk egyébként, amit az IMF nem kért tőlünk, de aztán később belátták, hogy jó irányba megyünk, sőt most igazából már ők is támogatják.”

A kormánynál a labda

„A magyar kormányzatnak kell benyújtania a hiteligénylést, rajtunk a sor, nekünk kell megmondani, mit akarunk és mit tudunk teljesíteni a feltételekből, ennek alapján pedig ki fog alakulni egy kompromisszum” – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke hétfőn Szombathelyen, egy szakmai fórumon a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU) folytatott egyeztetésekre utalva.

ez év szeptember 1-jétől már csak az elrettentő képekkel ellátott csomagolóanyagban gyárthatók a dohányáruk – mondta Sánta János.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.