Kósa: Gratulálok a magyar baloldalnak, amiért terroristát védenek

MN

2017. június 16., péntek 10:30, frissítve: péntek 11:07

„Gratulálok a magyar baloldalnak, hogy egy terroristát véd, amikor Európában több százan meghaltak a terrorizmus miatt” – mondta Kósa Lajos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, arra reagálva, hogy újratárgyalják Ahmed H. ügyét.

A férfit tavaly novemberben terrorcselekmény miatt első fokon tíz év fegyházra ítéltek, amiért a vád szerint szervezője volt a röszkei határátkelőnél 2015. szeptember 16-i zavargásnak. Csütörtökön azonban hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet, ez alapján Ahmed H.-t nem lehet terroristának nevezni.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a tényeket mindenki láthatta a saját szemével. Mint mondta, a férfi tíz éve Cipruson él, van útlevele, amely feljogosítja, hogy belépjen az unió területére, emellett van lakása, vállalkozása és több autója is. Kósa szerint ha Ahmed H. valóban segíteni akart volna a családján, magához hívta volna őket élni, nem pedig illegális határátlépést szervezett volna nekik.

Ugyanakkor a rendőrök vallomásai ellentmondásosak Ahmed H. röszkei szerepével kapcsolatban, egyesek szerint ugyanis a férfi nem követett el erőszakos bűncselekményt. Ezzel szemben a Fidesz politikusa úgy vélekedett, a határon történő erőszakos átlépésre való buzdítás a minősítés szerint terrorizmus. Kósa hozzátette: szimbolikus, hogy Ahmed H. ügyvédje Bárándy Péter volt szocialista igazságügyi miniszter.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.