Kósa Lajos: A Soros-szervezetek kapcsán beérett a sárkányfogvetemény

2017. szeptember 26., kedd 14:29, frissítve: kedd 19:05

„Kell-e egymillió migránst beengedni évente az unióba?”, „Kell-e adni négy és fél millió forintot a migránsoknak fejenként?” – Kósa Lajos szerint többek között ezeket a kérdéseket is fel fogják tenni a Soros-tervvel kapcsolatos nemzeti konzultáción. A nagyobbik kormánypárt leköszönő frakcióvezetője, aki október 2-tól tárca nélküli miniszter lesz, keddi sajtótájékoztatóján kiemelte: nagyon fontos lenne, hogy még a téli parlamenti szünet előtt a nemzeti konzultáció alapján legyen információ arról, hogy a választópolgárok mit gondolnak a „Soros-tervről”. Bejelentette, hogy a Fidesz-frakció arra kéri a kormányt, mielőbb kezdjen hozzá a „Soros-tervről” szóló nemzeti konzultáció kivitelezéséhez.

A politikus egyébként úgy vélte: a német tapasztalatok alapján a migránsok átlagosan 20-30 év alatt integrálhatók a munkaerőpiacra, egyharmaduk analfabéta, teljes mértékben idegen tőlük az európai munkakultúra, és el is utasítják. „Ők a segélyért jöttek” – jegyezte meg. 

A politikust arról is kérdezték, mit szól ahhoz, hogy gyűlölethullámmal találkoznak Magyarországon az oltalmazott státus alatt álló menekültek, amikor nyaralni viszik őket. Kósa szerint ez a „tudatos politika következménye”, miután Brüsszel tömegével összekeverte a menekülteket a migránsokkal, azé a felelősség, aki mindenkit menekültnek hív, azt is, aki nem az. Azt is mondta, hogy a „Soros-szervezetek kapcsán beérett a sárkányfogvetemény”, vagyis úgy vélte, az érintett szervezeteknek is meg kellett volna tenniük korábban a különbségtételt.

„Nem hiszem, hogy Gulyás Gergely jó tanácsra szorul, de tele vagyok jó tanácsokkal” – jegyezte meg érdeklődésünkre, hogy készül-e tanácsot adni a frakcióvezetői poszton őt váltó politikustársának. Hozzátette, hogy a frakcióvezetést „okosan, ügyesen” kell csinálni, a frakcióinfó pedig legyen „szellemes, parádés, szórakoztassa a nézőket meg az itt ülőket is”.

Két üzemzavar miatt még nem kell rendszerszintű hibát vélelmezni – ezt azzal kapcsolatban jelentette ki a politikus, hogy nemrég két alkalommal is félbe kellett szakítani futballmeccseket amiatt, mert a stadionokban elment a világítás.

Meglepődött a Fidesz

– Őszintén mondom, meglepődtünk, mert arra gondoltunk, hogy az ukrán elnök megfontolja a „nyelvtörvény” aláírását – így reagált Kósa Lajos, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője azon kérdésünkre, mit szól a kormánypárt ahhoz, hogy Petro Porosenko aláírta a súlyosan diszkriminatív új oktatási törvényt. Kósa elmondta: a kormány blokkolni fogja Ukrajna minden törekvését, hogy egyenjogú tagja legyen az uniónak addig, amíg a törvény életben van.

A témában született írásainkat idekattintva olvashatja.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.