Kósa Lajos Juncker és a belga sör kapcsolatát fejtegette

2017. szeptember 14., csütörtök 09:56, frissítve: csütörtök 10:34

Magyarország minden bírósági döntést végrehajtott, mindenfajta ezzel kapcsolatos utalgatás Jean-Claude Juncker és a belga sör kapcsolatának tudható be: nem vette észre – egyebek közt ezt mondta Kósa Lajos, a Fidesz-frakció leköszönő vezetője csütörtök reggeli, Velencén tartott sajtótájékoztatóján. A két kormánypárt a tóparti városban tartja háromnapos kihelyezett frakcióülését. Mint Kósa beszámolt róla, szerda este Orbán Viktor miniszterelnök tartott előadást az előttük álló feladatokról, illetve a frakció döntött bizonyos kérdésekben, például arról, hogy felkérik a kormányt, hogy a „Soros-tervvel” kapcsolatban nemzeti konzultációt bonyolítson le. A kérdésre, hogy pontosan melyik képviselőtől született az ötlet, Kósa nem tudott válaszolni, szerinte vagy egy tucatnyian javasolták ezt. Kósa ezt ahhoz hasonlította, hogy azt sem tudni, hogy ki találta fel a kereket vagy a tüzet, pedig fontos lenne. Ehhez hasonlóan egyelőre arra sem tudott válaszolni, hogy a konzultáció pontosan milyen kérdéseket tartalmaz majd. Az egyik újságíró erre irányuló többszöri kérdésére pedig csak annyit jegyzett meg: „a vizet gereblyézzük, ami nagyon fárasztó, de semmi értelme nincsen”.

Kósa Lajos szerint egyébként már a kvótával kapcsolatos bírósági döntés másnapján elindult az a német vita, hogy az európai országoknak egységes ellátást kell biztosítaniuk a migránsok részére, ennek pedig a német ellátás szintjének kell megfelelnie. „Ez a Soros-terv maga” – jegyezte meg.

A Fidesz-frakció döntött arról is: támogatják a gyermekek fokozottabb védelme érdekében, hogy a Büntető törvénykönyv módosuljon. Eszerint a jövőben akit jogerősen pedofil- bűncselekményért ítélnek el, azt a bíróságnak kötelező lesz örökre eltiltani a gyerekekkel való foglalkozástól. Továbbá felkérték a lex Heinekent benyújtói Lázár Jánost és Semjén Zsoltot, hogy dolgozzák át törvényjavaslatukat az Európai Bizottság szempontjait figyelembe véve.

Kósa ezenfelül megerősítette a sajtóban már korábban közölt személyi változásokat: október 2-ától ő tárca nélküli miniszterként fog felelni a Modern városok program végrehajtásáért, frakcióvezetői pozícióját Gulyás Gergely fogja betölteni. A parlamenti törvényalkotási bizottság elnöke Hende Csaba lesz, aki egyben a parlament alelnöki posztját is megkapja. A honvédelmi és rendvédelmi bizottság elnöki tisztségét Kósa Lajos helyett Németh Szilárd fogja betölteni. A KDNP pedig a néhány hónapja elhunyt Rubovszky György országgyűlési képviselő helyére Gaal Gergelyt jelöli. Rubovszky az igazságügyi bizottság elnöke is volt, erre a posztra Vejkey Imrét javasolták. Vejkey helyére pedig a mentelmi bizottság élén Hargitai János érkezik. Lapunk kérdésére Kósa elmondta, további nagy horderejű, váratlan személyi változás nem várható, legfeljebb bizottsági cserék.

Bár erre irányuló kérdést nem tettünk fel, a frakcióvezető megjegyezte, hogy „érdekes bája” van annak, hogy egyetlenegy képviselő, Demeter Márta frakcióváltása kapcsán felmerülő bizottsági helyről, „egy ilyen pimf ügyről” nem tud megállapodni az LMP és az MSZP. „Ennyit az összefogásról” – mondta. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Lapunk kérdésére arról is tájékoztatott a politikus, hogy a szerdai napon Orbán Viktor nem beszélt az ukrán oktatási törvény kapcsán kialakult helyzetről, de az ügy csütörtökön szóba fog kerülni. A frakció egyébként Németh Zsoltot kérte fel, hogy ennek kapcsán feleljen az ötpárti egyeztetésért.

A Fidesz politikusai a csütörtöki napon az Európai Unió Bíróságának döntése után kialakult helyzetet is meg fogják tárgyalni, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Trócsányi László igazságügy-miniszter fog ismertetni. Ezt követően a migrációs helyzet lesz terítéken, ennek kapcsán felszólal majd Pintér Sándor belügyminiszter és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Délután pedig a kormánypárt politikusai meghallgatják az összes miniszter beszámolóját az elmúlt évben végzett munkájukról.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.