Kósa Lajos nem tagad, de ködösít a milliárdokról

MN

2018. március 13., kedd 12:06, frissítve: kedd 15:23

„Ez egy igazi szélhámosság, kamu történet” – ismételte el többször is Kósa Lajos tárca nélküli miniszter, amikor kedden, Dunaújvárosban a Magyar Nemzet által bemutatott közjegyzői dokumentumról kérdezték a riporterek. A dokumentumban szereplő állításokkal szemben azt is többször elismételte: soha senkinek nem vett állampapírokat, nem fogadott el egy fillért sem, és nem kezelt semmilyen bankszámlát.

Arra a konkrét kérdésre, hogy hamisítványnak tartja-e a Magyar Nemzetben megjelent dokumentumot, Kósa nemmel felelt, de azt ismételgette, hogy szerinte szélhámosságról van szó. Az ügyről annyit elárult: még polgármestersége idején „egy munkatársa ismerőse” jelentkezett azzal, hogy „van egy hölgy, aki hihetetlen összeget örökölt Németországban”, és állítólag tőle érdeklődött, hogy mit csináljon vele. „Mondtam, hogy tegye magyar állampapírba meg hozza Magyarországra és fektesse be, de semmi közöm hozzá” – állította Kósa.

Kósa több kérdésre is azt állította, hogy nem olvasta a Magyar Nemzetet cikkét, így nem tudja pontosan, valóban a német örökségről szól-e a közjegyzői okirat. Egy kérdésre viszont elismerte, hogy járt már Tóth Ádám, a Magyar Közjegyzői Kamara elnökének irodájában, ahol az készült. Ugyanakkor ragaszkodott hozzá, hogy „az egész történet egy hamisítvány”, és nem véletlenül a választási kampányban került elő. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mint arról beszámoltunk: Kósa Lajos egy közjegyzői okirat szerint négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett. A Tóth Ádám közjegyzői irodájában készült dokumentumból kiderül, a fideszes politikus 2013. január 28-án kötött szerződést a megbízójával, amelynek részleteit közjegyzői okiratba is foglalták. A több mint ezerháromszázmilliárd forintnyi összeget az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél helyezték el – áll az okiratban, amely szerint a megbízó felruházza Kósát, hogy a „megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon”, és azokat a „megbízó nevén vezetett befektetési számlán elhelyezze”. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.